Prapaskena e shpërthimeve terroriste në Kabul - Balkan Times

Prapaskena e shpërthimeve terroriste në Kabul

Të enjten në mbrëmje sulmet terroriste pranë Aeroportit të Kabulit (kryeqyteti i Afganistanit) befasuan shumë qarqe rajonale dhe ndërkombëtare, por duke pasur parasysh paralajmërimet e lëshuara nga qarqet perëndimore të sigurisë dhe ushtrisë në lidhje me mundësinë e sulmeve terroriste, duket se perëndimorët nuk ishin aq shumë të befasuar.

Prapaskena e shpërthimeve terroriste në Kabul – Të enjten në mbrëmje sulmet terroriste pranë Aeroportit të Kabulit (kryeqyteti i Afganistanit) befasuan shumë qarqe rajonale dhe ndërkombëtare, por duke pasur parasysh paralajmërimet e lëshuara nga qarqet perëndimore të sigurisë dhe ushtrisë në lidhje me mundësinë e sulmeve terroriste, duket se perëndimorët nuk ishin aq shumë të befasuar.

Shpërthimet terroriste vranë më shumë se 100 njerëz dhe plagosën 150 të tjerë. Edhe pse grupi terrorist ISIS mori përgjegjësinë për shpërthimet pranë aeroportit të Kabulit, nga pikëpamja e ekspertëve politikë, nuk duhet të anashkalohen lehtë objektivat e mundshme të autorëve të këtyre sulmeve terroriste. Nuk ka dyshim se sulmet vdekjeprurëse në aeroportin e Kabulit e ndërlikojnë situatën e sigurisë në Afganistan në favor të kundërshtarëve të talebanëve dhe kundër këtij grupi dhe Shteteve të Bashkuara. Kryengritësit ekstremistë talebanë mund të jenë ndër kundërshtarët e bisedimeve të talebanëve me Shtetet e Bashkuara, ose agjentët e inteligjencës të qeverisë së përmbysur të Kabulit mund të jenë hakmarrë si ndaj talebanëve ashtu edhe ndaj Shteteve të Bashkuara dhe kanë sfiduar aftësinë e talebanëve për të vendosur sigurinë e Afganistanit. Agresorët gjithashtu mund të jenë kundërshtarë të tërheqjes së SHBA nga Afganistani, duke i paralajmëruar ata për pasojat e një tërheqjeje të papërgjegjshme SHBA-NATO. Ndërkohë, sulmi terrorist në Aeroportin e Kabulit përkoi me një vizitë periodike të Ministrit të Jashtëm pakistanez Shah Mahmood Qureshi në vendet e rajonit, i cili kryen konsultime për t’i bindur ata që të bashkëpunojnë me talebanët si një faktor kyç në Afganistan. Sipas Mohammad Hassan Jafari, ekspert politik i Afganistanit, ka më shumë se 20 grupe terroriste që veprojnë në këtë vend dhe askush nuk do të jetë i sigurt prej tyre nëse shpërthen një luftë civile. Përveç analizave të lartpërmendura, ka edhe disa pikëpamje të tjera mbi objektivat e sulmeve në Kabul. Së pari, disa flasin për fundin e përqendrimit të njerëzve tek aeroporti i Kabulit, në të cilin mijëra njerëz ishin mbledhur për të lënë Afganistanin dhe që u shpërndanë pas shpërthimit. Megjithëse në këtë rast mund të kishte pasur viktima si në radhët e talebanëve, ashtu dhe të Shteteve të Bashkuara. Disa gjithashtu besojnë se këto sulme sigurojnë edhe një herë një platformë për vazhdimin e pranisë së forcave amerikane në Afganistan. Protestat e fundit, madje edhe nga aleatët amerikanë, për tërheqjen e parakohshme dhe të paplanifikuar të vendit nga Afganistani e kanë vënë Presidentin amerikan Joe Biden nën presion të fortë vendas dhe ndërkombëtar. Michael McCowell flet për dështimin e tërheqjes së SHBA nga Afganistani dhe thotë se kjo ka pasoja afatgjata për pozicionin e SHBA, duke shtuar se Uashingtoni nuk ka informacion në lidhje me situatën jashtë aeroportit të Kabulit. Një vështrim në deklaratat e bëra nga gjenerali McMackenzie, komandanti i Komandës Qendrore Amerikane (Centcom) se vendi është gati të ndërmarrë veprime kundër autorëve të dy shpërthimeve në Kabul, mund të tregojë kthimin e ushtrisë amerikane në operacionet ushtarake në Afganistan. Nga pikëpamja politike, megjithatë, një pikë e rëndësishme në deklaratat e Mackenzie në lidhje me sulmet në Kabul, është referimi i tij për mundësinë e ndarjes së informacionit të sigurisë me talebanët. Kjo do të thotë që Uashingtoni po përdor rastin e sulmit në aeroportin e Kabulit jo vetëm për të legjitimuar praninë e grupit në Kabul, por edhe për të njohur kontekstin dhe mundësinë për ta identifikuar atë me pretekstin se është elementi i vetëm që siguron sigurinë për Afganistanin. Në çdo rast, sulmet terroriste pranë aeroportit të Kabulit nga njëra bëri që të ikin ata që ishin mbledhur për tu larguar nga Afganistani dhe nga ana tjetër siguruan një mundësi dhe justifikim të mirë për vazhdimin e mundshëm të pranisë amerikane në Afganistan, ndërsa në të njëjtën kohë duke shfrytëzuar rastin grupi Taleban pritet të marrë masa më të rrepta sigurie në Afganistan dhe kështu çështja e formimit të një qeverie gjithëpërfshirëse të lihet në harresë për shkak të një mjedisi të vështirë sigurie.

Burimi

Balkantimes

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.