Populli i Koresë së Jugut proteston kundër vendosjes së ushtrisë amerikane - Balkan Times

Populli i Koresë së Jugut proteston kundër vendosjes së ushtrisë amerikane

Qytetarët e Koresë së Jugut kanë bërë thirrje për çmontimin e sistemeve raketore amerikane.

Populli i Koresë së Jugut proteston kundër vendosjes së ushtrisë amerikane – Qytetarët e Koresë së Jugut kanë bërë thirrje për çmontimin e sistemeve raketore amerikane.

Banorët në zonën Seung Joo në juglindje të Seulit, kryeqyteti i Koresë së Jugut, theksuan se sistemi raketor amerikan u vendos pa pëlqimin e tyre dhe pikëpamjet e tyre nuk janë marrë parasysh. “Zyrtarët e Koresë së Jugut na kanë thënë se vendosja e këtyre pajisjevre ushtarake është e përkohshme, por hapat që kanë marrë tregojnë se veprimet e tyre janë të përhershme”, tha Kim Jong, një banor i zonës. Një tjetër protestues, Park Soo-geo, tha se fshati Seung Joo ishte një fshat i qetë, por tani po shkatërrohej, me disa që e quanin një burg të hapur. Protestat për vendosjen e sistemit raketor amerikan në Korenë e Jugut kanë qenë sfida më e rëndësishme në marrëdhëniet e mbrojtjes dhe sigurisë të dy vendeve në vitet e fundit. Çështja e vendosjes së sistemit raketor amerikan në Korenë e Jugut është ngritur që nga viti 2016 dhe më në fund në maj 2017 vendosja e këtij sistemi ka përfunduar. Sipas banorëve vendas dhe zyrtarëve në rajonin Seung Joo, zyrtarët e Koresë së Jugut kanë premtuar se vendosja e sistemit raketor amerikan në rajon do të jetë e përkohshme, por hapat e ndërmarrë në praktikë tregojnë se dislokimi i këtij sistemi raketor është i përhershëm. Ky raund i ri protestash në Korenë e Jugut për vendosjen e sistemit raketor amerikan vjen në një kohë kur banorët në rajonin Seung Joo më parë mendonin se sistemi ishte instaluar për një periudhë të përkohshme dhe përfundimisht do të çmontohej pas një periudhe prej tre ose pesë vitesh. Por rreth pesë vjet pas instalimit të sistemit raketor amerikan në Korenë e Jugut, jo vetëm që nuk është marrë asnjë veprim për çmontimin e këtij sistemi, por zhvillimet politike dëshmojnë se po ecet në drejtim të bërjes së përhershëm të këtij sistemi. Në vitet e fundit, dhe veçanërisht që nga viti 2016, Shtetet e Bashkuara kanë kërkuar të rrisin politikën e frikësimit të Phenianit në nivel rajonal me ato që i quan kërcënime të Koresë së Veriut në rajonin e Azisë Lindore, veçanërisht ndaj Koresë së Jugut, në mënyrë që të përmbushë qëllimet e saj në këtë rajon. Qeveria amerikane fillimisht kërkon të stabilizojë dhe forcojë bazat e saj ushtarake në Korenë e Jugut dhe në Japoni duke i frikësuar ato nga programet bërthamore dhe raketore të Koresë së Veriut dhe duke i detyruar këto vende të blejnë pajisje të avancuara ushtarake dhe armë moderne. Në muajt e fundit, ndërsa janë kryer disa teste raketore të Koresë së Veriut, Shtetet e Bashkuara kanë rritur përsëri presionin ndaj Koresë së Jugut për të mbajtur bazat e saj ushtarake në këtë vend nën pretekstin e kërcënimeve dhe rreziqeve të Phenianit, në mënyrë që të realizojë politikën e saj të shitjes së armëve në Azinë Lindore.

Burimi
(Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht qëndrimin editorial të BalkanTimes.)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.