Politikanët turq kërkojnë dëbimin e Amerikës - Balkan Times

Politikanët turq kërkojnë dëbimin e Amerikës

Mohammad Ali Fatih Arbakan, djali i Najmuddin Arbakan, kryeministrit të vetëm islamik të Turqisë në shekullin e 20-të dhe lideri i partisë "Prosperiteti i Ri", vuri në dukje veprimet e fundit të Greqisë në ishujt e detit Egje. Pas kësaj historie, qeveria e Ankarasë në një aksion kundër Uashingtonit duhet të mbyllë bazat amerikane në Turqi.

Politikanët turq kërkojnë dëbimin e Amerikës – Fatih Arbakan, kreu i partisë “Prosperiteti i Ri ” të Turqisë, e cila ka tërhequr një numër të madh anëtarësh islamikë të Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim në pushtet, në përgjigje të një pyetjeje në lidhje me tensionet e fundit dhe të vazhdueshme midis Ankarasë dhe Athinës tha: “Të dy vendet janë anëtarë të NATO-s dhe nuk e shoh mundësinë që konflikti i tyre të jetë shumë i lartë, por ka tension”. Në muajt e fundit, politikat joefikase të qeverisë së presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan janë përballur me një ngërç në arenën e brendshme dhe të jashtme dhe zyrtarët e Ankarasë kanë vërtetuar në praktikë se për t’i dhënë fund krizës ekonomike të vendit dhe problemeve të jetesës së njerëzve, Turqia nuk ka plan efektive.

Jo efektshmëria e politikave të qeverisë Erdogan ka bërë që anëtarët e Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim të Turqisë të distancohen çdo ditë nga partia në pushtet e këtij vendi. Në fakt, rënia e anëtarëve të partisë në pushtet të Turqisë duhet të jetë në rendin e ditës. Në të njëjtën kohë, në situatën aktuale të pafavorshme, zbulimet kundër politikave të shkaktuara nga korrupsioni i qeverisë Erdogan kanë rritur numrin e të pakënaqurve me qeverinë Erdogan. Për shembull, kohët e fundit, gazeta Zaman e Ankarasë botoi një raport që citonte Gjykatën Turke të Llogarive dhe shkruante: “Shpenzimet ditore të pallatit të presidentit turk Recep Tayyip Erdogan janë vlerësuar në 10 milionë lira. Pallati presidencial i Erdoganit çdo ditë mban bankete dhe programe për të mirëpritur mysafirë vendas dhe të huaj.

Megjithatë, kritikat ndaj qeverisë së Erdoganit janë të paprecedentë dhe mediat turke, duke cituar politikanë dhe elitat politike dhe ekonomike, vënë në dyshim politikat e qeverisë së Erdoganit çdo ditë. Pavarësisht këtyre kushteve negative, qeveria e Ankarasë po kërkon të tërheqë partitë që të mund të vazhdojnë të mbajnë pushtetin politik në vend nëpërmjet një aleance me to. Por deri më tani ai nuk ka mundur të sjellë një festë me vete. Lidhur me këtë, “Fatih Arbakan” muajin e kaluar, në fjalën e tij në kuadër të hedhjes poshtë të zërave për anëtarësim në partitë “Drejtësia dhe Zhvillimi” dhe “Lëvizja Kombëtare” në koalicionin e njohur si “Republika”, tha: “Nga 300 mijë anëtarë zyrtarë të partisë së tij, të paktën 200 mijë janë qytetarë të larguar nga Partia për Drejtësi dhe Zhvillim të cilët iu bashkuan partisë “Prosperiteti i Ri”.

Në kontekstin e deklaratave të fundit të Fatih Erbakan në lidhje me dëbimin e SHBA-ve nga bazat ushtarake turke, nuk duhet anashkaluar fakti se një pjesë e rëndësishme e politikave aventureske të qeverisë së Erdoganit në arenën e brendshme dhe të jashtme dhe kërcënimet ndaj vendeve të tjera janë nga përpjekjet e Ankarasë për të kënaqur Amerikën. Kjo përkundër faktit se pas krijimit të Republikës së re të Turqisë në vitet 1920, ajo ka luajtur gjithmonë një rol si aleate e vendeve perëndimore, veçanërisht të Shteteve të Bashkuara dhe Anglisë dhe ka qenë krahu ushtarak i këtyre vendeve. Por që nga viti 2011, kur vendimet e pavarura të qeverisë së Ankarasë u vendosën në axhendën e Rexhep Tajip Erdogan, problemet e Turqisë janë shtuar si në fushën e brendshme ështu edhe të jashtme.

Këto probleme po shtohen në atë mënyrë që nuk ka gjasa që huamarrësit turq t’i japin fund problemeve ekzistuese të këtij vendi në një afat të shkurtër. Gjithsesi, në kuadrin e kërcënimeve të fundit të qeverisë greke me ndihmën e Amerikës, ka një pikë serioze për t’u marrë në konsideratë. Meqenëse presidenti i Turqisë paralajmëroi qeverinë greke se Turqia mund të sulmojë Greqinë brenda natës, qeveria e Athinës ka bërë përpjekje shtesë për të armatosur ishujt, veçanërisht ishujt afër bregdetit turk në detin Egje. Kërcënimet e Erdoganit ndaj Greqisë bëhen në një situatë ku populli turk është i vetëdijshëm për faktin se dy anëtarë të NATO-s nuk mund të shkojnë në luftë kundër njëri-tjetrit.

Natyrisht, nëse Turqia dhe Greqia hyjnë në luftë, anëtarët e Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut – NATO, veçanërisht Shtetet e Bashkuara, nuk do të heshtin dhe do të shfaqin reagime të forta kundër nismëtarit të luftës

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.