Planet e reja ekonomike të Liz Truss dhe përkeqësimi i krizës brita

Planet e reja ekonomike të Liz Truss dhe përkeqësimi i krizës britanike

Planet ekonomike të Liz Truss, kryeministres së re të Britanisë së Madhe, kanë acaruar krizat në këtë vend dhe popullit i kanë vënë një perspektivë të errët.

Planet e reja ekonomike të Liz Truss dhe përkeqësimi i krizës britanike – Ndër të tjera, plani i Truss për uljen e taksave ka shkaktuar tronditje në tregjet financiare dhe rënie të mprehtë të paundit.  Banka e Anglisë bëri ndërhyrjen e saj urgjente të mërkurën, duke thënë se po përpiqej të rivendoste stabilitetin. Britania, është përballur me të gjitha llojet e sfidave, por zgjidhja e propozuar nga Truss për të hequr qafe krizën ekonomike, praktikisht e ka shtyrë ekonominë e vendit në trazira dhe pasojat e rënda dhe afatgjata të këtyre politikave kërcënojnë shumë qytetarë britanikë. Në këtë drejtim, plani 48 miliardë dollarësh i qeverisë konservatore të Liz Truss për uljen e taksave, veçanërisht për përfituesit më të mëdhenj të vendit, ka shkaktuar një tronditje të rëndë në tregjet financiare dhe ka shkaktuar një rënie të mprehtë të paundit. Kjo ka bërë që e ardhmja e saj politike të jetë në dyshim. Sondazhet e reja tregojnë se popullariteti i Truss ka rënë në javët e para të mandatit të saj si kryeministër i ri britanik. Ekspertët e ekonomisë besojnë se reagimi i tregut ndaj planit Truss ka rritur kostot e huamarrjes së qeverisë dhe ka të ngjarë të përballet me inflacion dhe norma më të larta interesi, të cilat nga ana e tyre do të nënkuptojnë karta krediti dhe hipoteka më të shtrenjta. Aktualisht, borxhi publik britanik ka arritur nivelin më të lartë në historinë e këtij vendi. Gjithashtu, janë rritur ndjeshëm edhe norma e inflacionit, çmimet e ushqimeve dhe çmimet e transportuesve të energjisë. Vlera e paundit dhe niveli i besimit të konsumatorëve britanikë gjithashtu ka rënë në shifrën më të ulët gjatë dekadave të fundit dhe ka krijuar një këndvështrim të errët për njerëzit e këtij vendi. Në të njëjtën kohë, rritja e çmimit të energjisë në Britaninë e Madhe, e cila lidhet drejtpërdrejt me luftën energjetike midis Rusisë dhe Rusisë, ka rritur çmimin e ushqimeve dhe llojeve të tjera të mallrave dhe shërbimeve kanë rënë në një nivel të ulët rekord, kështu që Qendra Kombëtare e Statistikave Britanike njoftoi se qytetarët e këtij vendi në muajt e fundit do të shohin normën më të lartë të inflacionit në më shumë se dyzet vjet. Edhe pse situata kaotike dhe kritike ekonomike dhe sociale e Britanisë është për arsye të ndryshme, përfshirë recesionin ekonomik të shkaktuar nga epidemia e virusit korona, politikat dhe veprimet e qeverisë konservatore britanike ndaj Rusisë kanë luajtur gjithashtu një rol të rëndësishëm në këtë fushë. Londra ka vendosur sanksione ndaj Rusisë me pretekstin e ndëshkimit të Moskës për luftën e saj në Ukrainë, duke rritur efektivisht të ardhurat e Rusisë nga eksporti i naftës dhe gazit, ndërsa në të njëjtën kohë duke varfëruar miliona njerëz në MB. Aktualisht çmimi i energjisë është vënë nën presionet më të rënda ekonomike.   Në këtë drejtim, raundi i ri i rritjes së çmimit të energjisë elektrike dhe gazit për abonentët në Britaninë e Madhe ka nisur me shpalljen e listave të reja të çmimeve dhe miliona abonentë duhet të paguajnë më shumë për konsumin e energjisë. Sipas organeve të mbrojtjes së konsumatorëve në Mbretërinë e Bashkuar, rritja në rritje e çmimit të energjisë është “shkatërruese” dhe do të shtojë mijëra familje të tjera në numrin e madh të familjeve që tani nuk janë në gjendje të paguajnë kostot e tyre të plota të jetesës. Në këtë mënyrë, gjithnjë e më shumë familje britanike do të shkojnë nën kufirin e varfërisë. Parashikimet ekonomike tregojnë se për shkak të një rritjeje tjetër të çmimeve të energjisë, norma e inflacionit do të arrijë mbi 10% në fund të këtij viti. Për shkak të shqetësimeve në rritje për pasojat negative të planeve ekonomike të qeverisë Liz Truss, përfshirë uljen e taksave, Fondi Monetar Ndërkombëtar i ka kërkuar qeverisë konservatore në Londër të rishikojë këtë plan, i cili mund të nxisë rritjen e inflacionit dhe pabarazinë ekonomike.

Burimi

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.