Njëzet vjetori i sulmeve të 11 Shtatorit në hijen e tërheqjes skandaloze të SHBA nga Afganistani - Balkan Times

Njëzet vjetori i sulmeve të 11 Shtatorit në hijen e tërheqjes skandaloze të SHBA nga Afganistani

Në një mesazh të regjistruar në 20 vjetorin e sulmeve të 11 Shtatorit, Presidenti amerikan Joe Biden përkujtoi viktimat dhe mijëra të plagosur, si dhe zjarrfikësit, mjekët, infermierët dhe punonjës të shpëtimit që rrezikuan jetën e tyre.

Njëzet vjetori i sulmeve të 11 Shtatorit në hijen e tërheqjes skandaloze të SHBA nga Afganistani – Në një mesazh të regjistruar në 20 vjetorin e sulmeve të 11 Shtatorit, Presidenti amerikan Joe Biden përkujtoi viktimat dhe mijëra të plagosur, si dhe zjarrfikësit, mjekët, infermierët dhe punonjës të shpëtimit që rrezikuan jetën e tyre.

Presidenti i Shteteve të Bashkuara e quajti unitetin kombëtar mësimin më të madh të sulmeve të 11 shtatorit për shoqërinë amerikane dhe theksoi se uniteti nuk do të thotë që ne të gjithë duhet të besojmë në një gjë, por që ne duhet të respektojmë dhe besojmë në njëri -tjetrin si një komb. Shtëpia e Bardhë e publikoi videon në prag të 11 Shtatorit. Sulmet e 11 shtatorit 2001 ndodhën brenda një periudhe prej më pak se 102 minutash, duke shkaktuar vdekjen e 2,996 njerëzve në atë ditë. Ky është sulmi më i rëndë terrorist në historinë moderne të Shteteve të Bashkuara. Sulmet u pasuan nga lufta në Afganistan që zgjati gati 20 vjet, që sipas Departamentit të Mbrojtjes, shkaktoi vdekjen e të paktën 2,325 ushtarëve amerikanë. Askush nuk e di saktësisht se sa civilë u vranë në këtë luftë. Më 11 shtator 2021, Presidenti Joe Biden do të përpiqet të reflektojë mbi këtë tragjedi të dyfishtë, duke bërë nderime në tre zonat ku ndodhën sulmet, të cilat nxitën luftën më të gjatë të Amerikës. Lufta Globale kundër Terrorit, siç u quajt atëherë, u shtri përtej Afganistanit, duke arritur në Irak dhe cepa të tjerë të globit, përfshirë Afrikën. Në Irak, konflikti shkaktoi vrasjen e gati 4,500 ushtarëve amerikanë dhe qindra mijëra civilëve. Që nga vendimi i debatueshëm për të tërhequr të gjithë trupat nga Afganistani deri në fund të gushtit, administrata e Presidentit Biden ka bërë lëvizje vendimtare për të lënë prapa 20 vitet e fundit, duke deklasifikuar një mori dokumentesh që mund të hedhin dritë mbi ngjarjet e 11 shtatorit dhe duke mbajtur një distancë nga qeveria e ashpër teokratike talebane, që mori pushtetin në Afganistan ndërsa amerikanët po tërhiqeshin. Amerikanët kanë vazhduar të mbështesin gjerësisht vendimin e presidentit për t’u tërhequr nga Afganistani në sondazhet e fundit të opinionit publik, por ata gjithashtu kanë kritikuar Presidentin Biden për mënyrën se si administrata e tij e trajtoi evakuimin e njerëzve nga ai vend. Kjo është pjesërisht arsyeja pse sondazhet e reja tregojnë një miratim prej vetëm 43% për punën e tij, më i ulëti i presidencës së tij deri tani.

Burimi
(Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht qëndrimin editorial të BalkanTimes.)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.