Ministri i Jashtëm i Iranit: Në Vjenë, kërkojmë garanci se nuk do të vendosen sanksione të reja - Balkan Times

Ministri i Jashtëm i Iranit: Në Vjenë, kërkojmë garanci se nuk do të vendosen sanksione të reja

Ministri i Jashtëm i Iranit Hossein Amir-Abdollahian tha se gjatë bisedimeve në Vjenë për heqjen e sanksioneve, Teherani kërkon garanci se nuk do të vendosen sanksione të mëtejshme ndaj Iranit pasi ato të hiqen.

Ministri i Jashtëm i Iranit: Në Vjenë, kërkojmë garanci se nuk do të vendosen sanksione të reja – Ministri i Jashtëm i Iranit Hossein Amir-Abdollahian tha se gjatë bisedimeve në Vjenë për heqjen e sanksioneve, Teherani kërkon garanci se nuk do të vendosen sanksione të mëtejshme ndaj Iranit pasi ato të hiqen.

Amir-Abdollahian i bëri komentet në një intervistë ekskluzive me rrjetin e lajmeve Aljazeera, gjatë së cilës ai shtjelloi rrjedhën e përgjithshme të negociatave në kryeqytetin austriak me qëllim heqjen e sanksioneve të paligjshme të vendosura ndaj Republikës Islamike. “Ne kërkojmë heqjen e sanksioneve që i janë vendosur Iranit nga ish-presidenti i SHBA-së Donald Trump, veçanërisht ato sanksione që janë në kundërshtim me marrëveshjen bërthamore”, tha ministri i Jashtëm i Iranit. Amir-Abdollahian shtoi: “Ne duam gjithashtu garanci se nuk do të vendosen sanksione të reja dhe se sanksionet ekzistuese nuk do të rivendosen pasi të hiqen”. Ministri i Jashtëm i Iranit deklaroi se lehtësimi i eksporteve të naftës së Iranit dhe kthimi i të ardhurave të tyre në vend janë ndër garancitë e kërkuara nga Irani në bisedimet e Vjenës. “Rundi i tetë i bisedimeve të Vjenës është në rrugën e duhur … dhe arritja e një marrëveshjeje të mirë është e mundur nëse palët perëndimore tregojnë vendosmëri serioze,” tha kryediplomati i Iranit. Amir-Abdollahian vuri në dukje se Irani dhe Shtetet e Bashkuara po shkëmbejnë mesazhe jozyrtare në Vjenë për të lehtësuar bisedimet në vazhdim, duke thënë: “Ne dëgjojmë fjalë të mira nga amerikanët në Vjenë, por ajo që është e rëndësishme është t’i shohim ata duke ndërmarrë hapa seriozë”. Amir-Abdollahian reflektoi mbi bisedimet e vazhdueshme midis Iranit dhe Arabisë Saudite duke thënë: “Negociatat tona me Arabinë Saudite janë pozitive dhe konstruktive dhe ne jemi të gatshëm të rivendosim lidhjet në çdo kohë”. Kryediplomati i Iranit tha se Teherani është i vetëdijshëm për rëndësinë e bisedimeve gjithëpërfshirëse që përfshijnë Arabinë Saudite, Egjiptin dhe Turqinë për të ndihmuar në zgjidhjen e problemeve rajonale. Ai dënoi gjithashtu normalizimin e marrëdhënieve nga një sërë vendesh arabe me Izraelin, duke thënë: “Ne i kemi paralajmëruar fqinjët tanë se normalizimi i marrëdhënieve me regjimin sionist është një gabim strategjik dhe ata do të jenë të parët që do të paguajnë një çmim për këtë”.

Burimi
(Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht qëndrimin editorial të BalkanTimes.)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.