Guterres: Problemi i sigurisë ushqimore në botë nuk mund të zgjidhet pa eksportet e Rusisë dhe Ukrainës - Balkan Times

Guterres: Problemi i sigurisë ushqimore në botë nuk mund të zgjidhet pa eksportet e Rusisë dhe Ukrainës

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres ka thënë se problemi i sigurisë botërore të ushqimit nuk mund të zgjidhet pa ringjallur prodhimin bujqësor të Ukrainës dhe pa eksportimin e drithërave dhe plehrave ruse në tregun botëror.

Guterres: Problemi i sigurisë ushqimore në botë nuk mund të zgjidhet pa eksportet e Rusisë dhe Ukrainës – Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres ka thënë se problemi i sigurisë botërore të ushqimit nuk mund të zgjidhet pa ringjallur prodhimin bujqësor të Ukrainës dhe pa eksportimin e drithërave dhe plehrave ruse në tregun botëror.

“Hetimet tregojnë se lufta në Ukrainë po e përkeqëson situatën,” u tha Guterres gazetarëve të mërkurën mbrëma në kryeqytetin nigerian, Abuja. Pa rivendosjen e prodhimit bujqësor ukrainas dhe pa eksportimin e drithërave dhe plehrave ruse dhe ukrainase në tregjet botërore, nuk ka zgjidhje reale për problemin e sigurisë globale të ushqimit. Ai shtoi se lufta ka përkeqësuar një krizë të trefishtë që po shkatërron sistemet globale të ushqimit, energjisë dhe financiare, sidomos për vendet në zhvillim. Sipas raportit të fundit të Bankës Botërore, lufta në Ukrainë ka shkaktuar një tronditje të madhe në tregjet e mallrave dhe çmimet e grurit parashikohet të rriten me më shumë se 40 për qind që është niveli më i lartë për këtë vit. Në vitet e fundit Rusia dhe Ukraina kanë mbajtur peshën e rreth një të katërtës së eksporteve botërore të grurit. Eksportet nga Ukraina kanë ngecur për shkak të mbylljes së të gjitha porteve të Ukrainës në Detin e Zi, të cilat përbëjnë rreth 90 për qind të eksporteve të grurit të Ukrainës. Lufta në Ukrainë tashmë ka hyrë në ditën e saj të 72-të.

Burimi
(Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht qëndrimin editorial të BalkanTimes.)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.