Fundi i pranisë ushtarake amerikane në Irak; Nga pretendimi në realitet - Balkan Times

Fundi i pranisë ushtarake amerikane në Irak; Nga pretendimi në realitet

Data 31 dhjetor 2021 është afati i fundit për tërheqjen e trupave amerikane nga Iraku. Kryeministri i Irakut Mustafa al-Kadhimi dhe presidenti amerikan Joe Biden ranë dakord në Uashington në qershor 2021 që trupat luftarake amerikane të largoheshin nga Iraku deri në fund të vitit 2021, por një numër i trupave amerikane mbetën në vend si këshilltarë për të trajnuar trupat irakiane.

Fundi i pranisë ushtarake amerikane në Irak; Nga pretendimi në realitet – Data 31 dhjetor 2021 është afati i fundit për tërheqjen e trupave amerikane nga Iraku. Kryeministri i Irakut Mustafa al-Kadhimi dhe presidenti amerikan Joe Biden ranë dakord në Uashington në qershor 2021 që trupat luftarake amerikane të largoheshin nga Iraku deri në fund të vitit 2021, por një numër i trupave amerikane mbetën në vend si këshilltarë për të trajnuar trupat irakiane.

Sot është 31 dhjetor dhe ka kaluar afati i marrëveshjes së qershorit. Mustafa al-Kadhimi njoftoi dje se trupat luftarake amerikane ishin larguar nga Iraku, por se një numër i këshilltarëve ushtarakë amerikanë kishin mbetur në Irak. Jahja Rasul, zëdhënës i komandantit të përgjithshëm të Forcave të Armatosura të Irakut, tha se për momentin nuk ka asnjë forcë të koalicionit të udhëhequr nga SHBA në Irak. Tahsin al-Khafaxhi, një zëdhënës i Shtabit të Operacioneve të Përbashkëta të Irakut, tha gjithashtu se tërheqja e trupave amerikane nga baza Ain al-Assad ishte përfunduar dhe se mbetën vetëm forcat këshilluese. Ndërsa zyrtarët irakianë njoftuan tërheqjen e trupave amerikane, Robert McGurk, kreu i Centcom (Komandës Qendrore të SHBA-së), tha se asnjë forcë nuk do të largohej nga Iraku dhe se funksioni i forcave amerikane do të ndryshojë nga karakteri “luftarak” në “stërvitës dhe këshillues”. Pavarësisht këtyre komenteve, pak në Irak e kanë pranuar çështjen e tërheqjes së trupave amerikane nga vendi. Me fjalë të tjera, kundërshtarët e pranisë amerikane në Irak besojnë se ajo që thuhet për tërheqjen e trupave amerikane është thjesht për të ulur tensionet mbi këto trupa, për të anashkaluar rezolutën parlamentare të 5 janarit 2020 dhe për të mashtruar opinionin publik. Sipas një rezolute të 5 janarit 2020 të parlamentit irakian, të gjitha trupat e huaja duhet të largohen plotësisht nga vendi. Në rezolutën e parlamentit nuk ka asnjë çështje që quhet prania e këshilltarëve të huaj për çfarëdo qëllimi në Irak. Prandaj, veprimi i qeverisë së Al-Kadhimi për të mbajtur trupat amerikane, duke pretenduar qëllime këshillimore dhe stërvitore, është në kundërshtim me rezolutën e parlamentit irakian. Ka disa faktorë që i shtyjnë grupet irakiane të rezistencës të këmbëngulin në tërheqjen e plotë të trupave amerikane nga vendi, dy prej të cilëve janë më të rëndësishmit. Së pari, trupat e mbetura amerikane praktikisht nuk kanë asnjë përfitim ushtarak për Irakun. Në thelb, amerikanët nuk e pranojnë formimin e një ushtrie të fortë dhe profesionale në rajonin e Azisë Perëndimore. Në lidhje me këtë, Mahmud al-Rabii tha: “Të flasësh për trajnimin dhe këshillimin është një gënjeshtër sarkastike dhe e madhe. Amerikanët nuk po ndërtojnë një vend dhe nuk po armatosin një ushtri. Kur bëhet fjalë për stërvitjen ushtarake, përvoja e Afganistanit është dëshmia më e mirë e humbjes dhe e keqdashjes amerikane.” Së dyti, qëndrimi i trupave amerikane në Irak është përdhosje e gjakut të dëshmorëve të rezistencës. Më 3 janar 2020, amerikanët vranë gjeneralin Kasem Soleimani dhe Abu Mahdi al-Mohandes në një akt kriminal pranë aeroportit të Bagdadit. Pas këtij krimi, amerikanët martirizuan dhjetëra forca irakiane të rezistencës brenda Irakut. Këmbëngulja për tërheqjen e plotë të ushtrisë amerikane është për shkak të ruajtjes së sovranitetit të plotë të Irakut, si dhe nderimit të gjakut të dëshmorëve të rezistencës, dhe çdo prani ushtarake amerikane është shkelje e këtyre qëllimeve.

Burimi
(Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht qëndrimin editorial të BalkanTimes.)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.