Bosnja voton, pak shpresa për ndryshime në shtetin ballkanik

Bosnja voton, pak shpresa për ndryshime në shtetin ballkanik

Qytetarët e Bosnje Hercegovinës votojnë këtë të diel, por sipas ekspertëve janë zgjedhje të cilat nuk pritet të sjellin ndryshim strukturor, pavarësisht zhgënjimit në vendin e vogël ballkanik, të ndarë etnikisht.

Bosnja voton, pak shpresa për ndryshime në shtetin ballkanik – Zgjedhjet përfshijnë gara për nivele të ndryshme të qeverisjes që janë pjesë e një prej strukturave institucionale më të komplikuara në botë, për të cilat është rënë dakord në një marrëveshje paqeje të sponsorizuar nga SHBA. Marrëveshja e paqes e ndau vendin në dy entitete qeverisëse shumë të pavarura – njëra e drejtuar nga serbët dhe tjetra e përbashkët nga boshnjakët dhe kroatët. Të dy kanë autonomi të gjerë, por janë të lidhura nga institucione të përbashkëta kombëtare. Të gjitha veprimet në mbarë vendin kërkojnë konsensus nga të tre grupet etnike. Të dielën, votuesit zgjedhin tre anëtarët e presidencës së përbashkët boshnjake; deputetë të parlamentit në nivel shtetëror, entiteti dhe rajonal. Janë 14 qeverisje të ndryshme vendore me gjithsej 136 ministra. Edhe pse kandidatët dhe partitë që konkurrojnë me premtimin për të rritur luftën kundër korrupsionit të shfrenuar ka të ngjarë të jenë konkurrues në disa gara, analistët thonë se nacionalistët e rrënjosur prej kohësh që kanë pasuruar miqtë dhe kanë injoruar nevojat e njerëzve ka të ngjarë të mbeten dominues. Këta të fundit përfshijnë udhëheqësin politik serb të Bosnjës Milorad Dodik, i cili kandidon për president të pjesës së drejtuar nga serbët e Bosnjës dhe ka përdorur fushatën zgjedhore për të përkrahur një axhendë përçarëse dhe luftën e Rusisë në Ukrainë. Që nga fundi i luftës në Bosnje, Moska është akuzuar shpesh nga Perëndimi se kërkon të destabilizojë vendin dhe pjesën tjetër të Ballkanit nëpërmjet aleatëve të saj serbë në rajon dhe ka frikë në rritje se Kremlini mund të përpiqet të rindezë konfliktin në Bosnje.

Burimi

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.