Bagheri Kani: Trojka evropiane përfundimisht ra dakord të pranojë pikëpamjet e Iranit si bazë për bisedime serioze dhe të orientuara drejt rezultateve - Balkan Times

Bagheri Kani: Trojka evropiane përfundimisht ra dakord të pranojë pikëpamjet e Iranit si bazë për bisedime serioze dhe të orientuara drejt rezultateve

Ndërsa një raund tjetër diskutimesh në Vjenë po përfundon, kryenegociatori iranian Ali Bagheri Kani tha se tre palët evropiane në marrëveshjen bërthamore të 2015-ës, ranë dakord të pranojnë këndvështrimin e Teheranit si bazë për bisedime serioze dhe të orientuara drejt rezultateve.

Bagheri Kani: Trojka evropiane përfundimisht ra dakord të pranojë pikëpamjet e Iranit si bazë për bisedime serioze dhe të orientuara drejt rezultateve – Ndërsa një raund tjetër diskutimesh në Vjenë po përfundon, kryenegociatori iranian Ali Bagheri Kani tha se tre palët evropiane në marrëveshjen bërthamore të 2015-ës, ranë dakord të pranojnë këndvështrimin e Teheranit si bazë për bisedime serioze dhe të orientuara drejt rezultateve.

Bagheri Kani po informonte gazetarët të premten, në fund të raundit të shtatë të bisedimeve në kryeqytetin austriak Vjenës midis Iranit dhe pesë nënshkruesve të mbetur në marrëveshjen bërthamore. Ai tha se ritmi i arritjes së një marrëveshjeje varet nga vullneti i palës tjetër, duke shtuar: “Nëse pala tjetër pranon pikëpamjet dhe qëndrimet racionale të Republikës Islamike të Iranit, raundi i ri i bisedimeve mund të jetë i fundit dhe ne mund të arrijmë një marrëveshje në kohën më të shkurtër të mundshme”. Ai theksoi se një raund i ri i bisedimeve të Vjenës do të nisë në të ardhmen e afërt bazuar në dy tekste të reja që përfshijnë pikëpamjet dhe qëndrimet e Iranit. I pyetur nëse të dyja palët kanë arritur të ngushtojnë dallimet mes tyre, diplomati i lartë tha se Irani shpalli qëndrimin e tij për heqjen e sanksioneve dhe çështjet bërthamore në dy dokumente, por “pala evropiane fillimisht hezitoi të pranonte pikëpamjet e Republikës Islamike të Iranit si një bazë për bisedimet”. Ai tha se nënshkruesit evropianë të marrëveshjes bërthamore – Britania, Franca dhe Gjermania – në fillim ushtronin presion mbi Iranin për ta bërë atë të tërhiqej nga pozicionet e tij dhe këmbënguli që negociatat duhet të ecin përpara brenda kornizës së gjashtë raundeve të mëparshme të bisedimeve të Vjenës. Përballë rezistencës dhe argumenteve logjike të Iranit, pala e kundërt më në fund ra dakord të pranonte pozicionet e Iranit si “një bazë për negociata serioze dhe të orientuara drejt rezultateve”, shtoi zyrtari i lartë iranian.

Burimi
(Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht qëndrimin editorial të BalkanTimes.)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.