Anthony Blinken shpreh pesimizëm mbi vazhdimin e bisedimeve në Vjenë - Balkan Times

Anthony Blinken shpreh pesimizëm mbi vazhdimin e bisedimeve në Vjenë

Në një konferencë të përbashkët shtypi me homologun e tij gjerman, pa përmendur tërheqjen e njëanshme të vendit të tij nga marrëveshja bërthamore me Iranin në vitin 2018, Sekretari Amerikan i Shtetit pohoi: "Koha për t'u kthyer në marrëveshjen bërthamore po përfundon".

Anthony Blinken shpreh pesimizëm mbi vazhdimin e bisedimeve në Vjenë – Në një konferencë të përbashkët shtypi me homologun e tij gjerman, pa përmendur tërheqjen e njëanshme të vendit të tij nga marrëveshja bërthamore me Iranin në vitin 2018, Sekretari Amerikan i Shtetit pohoi: “Koha për t’u kthyer në marrëveshjen bërthamore po përfundon”.

Sipas agjencisë së lajmeve IRNA, të Mërkurën Blinken në një konferencë të përbashkët shtypi me homologun e tij gjerman Heiko Mass, pa iu referuar tërheqjes së njëanshme të SHBA nga marrëveshja bërthamore dhe shkeljes së Rezolutës 2231 të Këshillit të Sigurimit të OKB –së, theksoi: “Ne po i afrohemi një pike ku një kthim në marrëveshjen bërthamore do të jetë me më pak interes për Shtetet e Bashkuara”. Ministri i Jashtëm gjerman Heiko Mass gjithashtu shprehu shpresën se Irani do të kthehej sa më shpejt të jetë e mundur në bisedimet e Vjenës për ringjalljen e marrëveshjes bërthamore, pa përmendur mosangazhimin e evropianëve ndaj marrëveshjes ndërkombëtare. Deri më tani, gjashtë raunde bisedimesh janë mbajtur në Vjenë me qëllim kthimin e Shteteve të Bashkuara në marrëveshjen bërthamore. Në këtë drejtim, Teherani ka deklaruar se heqja e të gjitha sanksioneve të njëanshme dhe të paligjshme nga Uashingtoni dhe verifikimi i tyre do të jetë një kusht për arritjen e një marrëveshjeje. Treshja evropiane, përkatësisht Gjermania, Britania dhe Franca, gjithashtu premtuan se do ta ruanin këtë marrëveshje pas tërheqjes ilegale të Shteteve të Bashkuara nga marrëveshja bërthamore (8 maj 2018) duke garantuar interesat ekonomike të Iranit. Megjithë rezistencën e tyre verbale dhe politike ndaj këtij veprimi të SHBA, këto vende nuk i përmbushën kurrë premtimet e tyre për të kompensuar efektet e tërheqjes amerikane.

Burimi
(Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht qëndrimin editorial të BalkanTimes.)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.