Sporazum Irana i Kine – promjena strateških pogleda na region - Balkan Times

Sporazum Irana i Kine – promjena strateških pogleda na region

Potpisivanje 25-godišnjeg sporazuma o strateškoj saradnji između Irana i Kine smatra se novim strateškim pritiskom za Ameriku i njene saveznike u Zapadnoj Aziji.

Sporazum Irana i Kine – promjena strateških pogleda na region- Nakon što su Teheran i Peking u subotu objavili potpisivanje dokumenta o strateškom partnerstvu i saradnji, brojni svjetski mediji i analitičari posvetili su mu posebnu pažnju.

Tako analitički portal Australijske organizacije za stratešku politiku piše da potpisivanje sporazuma o 25-godišnjoj saradnji između Islamske Republike Iran, zemlje koja posjeduje naftu i regionalni uticaj, ali se nalazi pod američkim sankcijama, i Narodne Republike Kine, svjetske sile koja se nalazi pod američkim pritiskom – stvara jedan novi strateški pritisak na SAD i njene saveznike na Zapadu Azije.

Kako piše australski portal, bivši američki predsjednik Donald Trump trebao bi preuzeti veći dio odgovornosti za takav slijed događaja, dok je novi predsjednik Joe Biden primoran upravljati novonastalim okolnostima.

Sporazum će do vrhnuca dovesti ekonomski rast, trgovinske i vojne veze između dvije zemlje, od nastajanja Islamske Republike pobjedom islamske revolucije prije 41 godinu.

On zasigurno sadrži velika ulaganja Kine u infrastrukturu, industriju, ekonomiju i petrohemijsku industriju, kao i saradnju na vojnom, obavještajnom, antiterorističkom polju i povezuje Iran s kineskom inicijativom „Jedan pojas – jedan put“.

Trgovina između Irana i Kine je 2016.god, nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma, dostigla 31 milijardu dolara. Ipak, 2018.god, kada se Donald Trump povukao iz sporazuma i uveo snažne sankcije Teheranu, obim trgovine je smanjen.

Novi sporazum jača trgovinske odnose i uzima u obzir obostrane interese Irana i Kine naspram Sjedinjenih Američkih Država i saveznika.

Duboka i široka saradnja između Irana i Kine, posebno kada se gleda kroz prizmu bliskih odnosa dvaju zemalja s Rusijom i neprijateljski naboj sve tri zemlje prema SAD, posjeduje snažan potencijal za promjenu strateških vizija u regionu, što stvara brige za arapske države u regionu Perzijskog zaljeva, Australiju i SAD, smatra australski analitički portal. To predstavlja poseban problem za njih jer Teheran ima uticaj u Iraku, Siriji i Libanonu, kao i Jemenu, te podržava Palestinu naspram Izraela.

Također, Amerika se brine i zbog iranskog značaja u Afganistanu, dok se bori da se riješi dvodecenijskog uzaludnog prisustva u toj zemlji.

Također, u članku se tvrdi kako je i Turska, uprkos neslaganjima s Teheranom po pitanju Sirije, od Amerike okrenula glavu prema Iranu i Kini.

Ti praktični savezi u vitalnoj regiji sa strateškog i ekonomskog aspekta na svijetu, Bidenovu vladu dovodi pred veliki izazov, mnogo veći nego što je i pretpostavljala.

Istovremeno, američki list Washington Times ukazuje da postoje jasni pokazatelji neuspjeha sankcija.

„Kina se sada sasvim jasno igra sa sankcijama, a Teheran ima hrabrosti da se ne povinuje Bidenovom zahtjevu da se prvo Iran vrati obavezama nuklearnog sporazuma“ – napisao je list.

„Ne samo da Kini koristi kupovina iranske nafte, nego čak ima i geopolitičke koristi u sprječavanju Amerike da ima pristup svojoj željenoj strateškoj osovini u Aziji“ – tvrdi američki list.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.