Špijunski avioni, nuklearni detektori lete preko američkog - Balkan Times

Špijunski avioni, nuklearni detektori lete preko američkog glavnog grada dok ga Nacionalna garda okupira

Špijunski avioni, nuklearni detektori lete preko američkog glavnog grada dok ga Nacionalna garda okupira – Nakon više od nedelju dana intenzivnih masovnih protesta, prestonica SAD preplavljena je hiljadama vojnika Nacionalne garde i mnoštvom vojne opreme.

U gradu su primjećeni špijunski avioni i bespilotne letjelice, letjelice sa nagibnim rotorom, čak i helikopter za detekciju nuklearne energije. Međutim, masovno raspoređivanje prati jedan od najmiroljubivijih dana protesta do sada.

Nakon pet dana masovnih protesta u Washington DC, protiv policijske brutalnosti i zbog smrti Afroamerikanca u Minnesoti Georgea Floyda prošle sedmice, američki predsjednik Donald Trump pokazao je gotovo neviđenu silu raspoređujući hiljade vojnika u glavni grad države , mada su mirniji protesti zamijenili nerede i pljačke.

Špijunski avion Nacionalne garde Swearengen RC-26B primjećen je u utorak uveče nad gradom, kao i specijalni helikopter Bell 412 koji je postavila Nacionalna agencija za nuklearnu sigurnost (NNSA) da “detektuje” radioaktivnost koju ostavlja nuklearno oružje, što sugeriše da se zvaničnici odbrane plaše upotrebe “prljave bombe”. Na društvenim medijima pojavili su se nepotvrđeni izvještaji o aktivnostima bespilotnih letjelica širom grada, a u srijedu su posmatrači uočili i letjelice s nagibnim rotorom V-22 Osprey, koje je američki marinski korpus koristio za prijevoz trupa.

U subotu i nedelju izbili su brojni sukobi između demonstranata i policije, što je rezultiralo liberalnom upotrebom suzavca i bljeskalica i naletom vojne policije kao pojačanjem Metropolitanskoj policiji. Neredi i pljačke jačali su noću, što je rezultiralo policijskim satom i aktiviranjem gradske Nacionalne garde.

Međutim, demonstranti u ponedjeljak i utorak ostali su većim dijelom mirni, s ogromnim marševima u utorak naveče koji su prekršili policijski sat od 7 naveče tokom nekoliko sati, ali ostali nenasilni.

Trump se u ponedjeljak u Bijeloj kući pohvalio, dok su iza njega odjekivale eksplozije policijskih bombi, da je u grad uputio „hiljade i hiljade teško naoružanih“ kako bi suzbio nerede i proteste. Zatim je prijetio da će poslati američku vojsku u bilo koju državu koja odbije aktiviranje sopstvene Nacionalne garde, nazivajući sebe “vašim predsjednikom zakona i reda”.

Trump je navodno taj potez nazvao “Operacija Themis”, po grčkom bogu zakona i reda čija je statua zavezanih očiju takođe kolokvijalno poznata kao “dama pravde.” Moramo se podsjetiti autora Anatole France koji je rekao da „zakon, u svojoj veličanstvenoj jednakosti, zabranjuje bogatim i siromašnim da spavaju pod mostovima, mole na ulici i kradu hljeb“.

U srijedu je u DC-u bilo oko 3.600 vojnika: 1.300 iz gradske straže i još 2.300 poslatih iz straža drugih država, a 1.300 vojnika, uključujući i vojnike iz 82. vazduhoplovne divizije, trebalo bi da stignu u narednih nekoliko dana, javio je CNN pozivajući se na američkog zvaničnika odbrane.

Prema riječima gradonačelnika DC-a Muriel Bowser, vojnici su nosili suzavac sprej, palice i opremu za nered dok su zauzimali područja oko grada, ali ne i municiju. Međutim, jedan neimenovani zvaničnik odbrane rekao je u srijedu da je mali broj vojnika nosio pištolje i duge puške.

Dva bloka sjeverno od Bijele kuće u srijedu ujutru bilo je takođe stacionirano nekoliko desetina članova Biroa za zatvorske jedinice za upravljanje krizama, poznatijih kao policajci za kontrolu zatvorskih nereda. Međutim, službenici su odbili da identifikuju pripadnost prolaznicima ili novinarima.

Od petka je u DC-u uhapšeno više od 400 demonstranata, a većina njih tokom velikih napada u ponedeljak koji su uslijedili nakon Trumpove izjave i nasilnog čišćenja demonstranata iz parka Lafayette, što je rezultiralo povredom nekoliko pripadnika štampe. Diljem zemlje uhapšeno je više od 9.300 demonstranata, prema podacima agencije Associated Press.

U jednom incidentu, stotine demonstranata je privela policija, kada je policija pretresla domove stanara koji su otvorili svoja vrata demonstrantima, uključujući jedan dom u koji je ubačen kanistar suzavca i drugi koji je zaklonio blizu 100 demonstranata do prestanka policijskog sata. U drugom, nekoliko helikoptera Nacionalne garde lebdjelo je samo 50 stopa iznad demonstranata, pokušavajući da iskoriste “pranje oštrica” s rotora da bi ih demoralizovali – taktiku koju američke trupe koriste protiv pobunjenika u Afganistanu i Iraku, za koju je Nacionalna garda DC sada rekla da istražuje upotrebu.

Širom zemlje aktivirano je 67.000 stražara – otprilike isti broj aktiviran za gašenje ustanka širom zemlje koji je uslijedio poslije atentata na crnačkog vođu građanskih prava dr Martina Lutera Kinga mlađeg u aprilu 1968. godine. U DC, nemiri su zahvatili većinu grada, a 11.850 saveznih trupa i 1.750 pripadnika Nacionalne garde raspoređeno je za suzbijanje demonstracija.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.