Sličnosti i razlike sporazuma „Abraham“ s prethodnim sporazumima s Izraelom - Balkan Times

Sličnosti i razlike sporazuma „Abraham“ s prethodnim sporazumima s Izraelom

Sporazum „Abraham“ je treći kompromisni sporazum između arapskih zemalja i Izraela. Naravno, sporazum iz Osla također je potpisan između arapske države Palestine i Izraela, ali Abraham, Camp David i Wadi Arab su sporazumi trećih zemalja s Izraelom koji imaju utjecaja na palestinsko pitanje.

Sličnosti i razlike sporazuma „Abraham“ s prethodnim sporazumima s Izraelom – Sličnost između ova tri sporazuma je u tome što su Sjedinjene Američke Države imale ključnu ulogu u sva tri sporazuma. Osim toga, sva tri sporazuma potpisana su u drugoj polovici godine. Camp David je potpisan 17. septembra 1978. godine između Egipta i izraelskog režima, Abraham u septembru 2020, a sporazum Wadi Arab između Jordana i Izraela 26. oktobra 1994. godine.

Alija Adilovic

Prva razlika je u tome što je Camp David potpisan nakon što je prije toga vođen rat  Egipta i Jordana protiv Izraela, a Egipat i Jordan bili su poraženi od strane Izraela u gotovo sva četiri rata, 1948, 1956, 1967. i 1973. Međutim, UAE i Bahrejn ne samo da nisu ratovali s Izraelom, već su postojali tajni mirni odnosi između dviju strana.

Druga je razlika u tome što su Egipat i Jordan potpisali Camp David i Wadi Arab s Izraelom dok su imali zajedničku granicu i geografske nesuglasice s okupiranim teritorijima, ali Bahrejn i UAE nemaju zajedničku granicu s Izraelom, dok između njih postoje milje  geografske udaljenosti.

Treća je razlika u tome što su dijelovi okupiranih teritorija oslobođeni u Camp Davidu i Wadi Arabu. Egipat je u Camp Davidu, u zamjenu za priznanje Izraela, ponovno preuzeo Sinaj okupiran tokom šestodnevnog rata.

Jordan je u Vadi Arabu područja Al-Baqoura i Al-Ghamr, koja je prethodno bio okupirao Izrael, iznajmio tom režimu na 25 godina i na neki ih način implicitno oslobodio izraelske okupacije. U novembru 2019. je istekao period iznajmljivanja i jordanska vlada je objavila kraj tog razdoblja. Sporazumom između Bahrejna i UAE s Izraelom nije oslobođen niti jedan dio okupiranih teritorija, a tvrdnja UAE da će se obustaviti plan aneksije Zapadne obale također je bila laž, što je izričito odbacio sam izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Abraham

Četvrta je razlika u tome što su dva sporazuma, Camp David i Wadi Arab, potpisana u vrijeme demokratskih predsjednika Sjedinjenih Država. Camp David je potpisan u vrijeme Jimmyja Cartera, a Wadi Arab u vrijeme Billa Clintona, obojice demokrata koji su podržavali stvaranje palestinske države. Kompromisni sporazum Bahrejna i UAE-a s Izraelom postignut je za vrijeme republikanca Donalda Trumpa, koji je početkom 2020. godine predstavio plan Pogodbe stoljeća; plan koji je u potpunosti antipalestinski i koji čak ni ne vjeruje u formiranje palestinske države s glavnim gradom Istočnim Kudsom, već je Kuds (Jerusalem) u potpunosti prepustio Izraelu. Abraham

Naravno, ne treba zanemariti da se, osim ekonomske i političko-sigurnosne dimenzije, sporazum Abraham može promatrati ​​i u sferi američke i izraelske politike. Mnogi kritičari Donalda Trumpa vjeruju da on u vanjskoj politici nije uspio postići opipljiva dostignuća i realizirati planove, poput nuklearnog sporazuma sa Sjevernom Korejom, sveobuhvatnog obuzdavanja Kine, novog ugovora s Iranom i Pogodbe stoljeća. Na taj je način sporazum Bahrejna i UAE bio svojevrsni doping za Trumpovu predizbornu kampanju. Može se tvrditi da je raskošna ceremonija 15. septembra 2020. bila nespretna imitacija svečanosti potpisivanja mirovnog sporazuma iz Osla između Yassera Arafata i Isaaca Rabina, uz prisustvo Billa Clintona, 1993. godine, s namjerom da se Trump ovaj put pokaže kao uspješni međunarodni lider koji je bio uspješan u stvaranju mira, kako bi možda uspio ostvariti svoj san o dobijanju Nobelove nagrade za mir.

Unutar Izraela, iako je Benjamin Netanjahu, nakon mnogo borbe, još jednom uspio osvojiti mjesto premijera, njegova je situacija unutar zemlje još uvijek klimava. Ekonomska situacija u okupatorskom režimu nije dobra, a unatoč znatnoj američkoj pomoći i značajnim ulaganjima EU-a u taj režim, ekonomski problemi koalicijske vlade Likud-Plavo-bijeli suočavaju se s poteškoćama, te se nastavljaju ulični  prosvjedi protiv ekonomske politike i slučaja Netanjahuove korupcije. Stoga se, da bi izbjegao unutarnje pritiske, Netanjahu radije okrenuo inostranim pitanjima i, s obzirom na svoje političke i diplomatske vještine, prikazao se kao uspješan međunarodni vođa i brend izraelske politike izvan okupiranih teritorija. Abraham

Konačno, treba napomenuti da, iako je Trump izgubio američke izbore i vjerojatno ćemo, dolaskom Joea Bidena na vlast, vidjeti promjene u američkoj vanjskoj politici po raznim pitanjima, uključujući bliskoistočno mirovno pitanje, proces normalizacije odnosa arapskih zemalja s Izraelom će se i dalje nastaviti. Pitanje normalizacije odnosa, poput aneksije Jordanske doline ili izgradnje naselja ne nailaze na protivljenja unutar Demokratske stranke, a napori za dodavanje drugih zemalja arapskog svijeta u proces normalizacije odnosa s Izraelom će se nastaviti. Međutim, za nove stanovnike Bijele kuće napori Mohammada bin Zayeda i Mohammada bin Salmana za Trumpov politički doping ostat će negativna tačka u odnosima između mladih arapskih prinčeva Perzijskog zaljeva i demokrata. Abraham

Ekskluzivno BalkanTimes

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.