Škotska premijerka najavljuje referendum o nezavisnosti 2021. - Balkan Times

Škotska premijerka najavljuje referendum o nezavisnosti 2021.

Škotska premijerka najavljuje referendum o nezavisnosti 2021. Škotska premijerka Nikola Stardžen (Nicola Sturgeon) izjavila je da se nada da će sledeće godine organizovati novi referendum o nezavisnosti od Velike Britanije, dok Vlada u Londonu odbija da podrži novo izjašnjavanje Škota o secesiji.

Stardžen je rekla u ponedeljak da će u kampanji za parlamentarne izbore u Škotskoj u maju 2021. godine tražiti mandat za održavanje referenduma o nezavisnosti “u početnom periodu novog parlamenta” koji se bira za period do 2025. godine.

Na onlajn konferenciji njene Škotske nacionalne partije, Stardžen je kazala da Škotska ima pravo da izabere nezavisnost “ako većina njenih građana to želi”.

“To neotuđivo pravo na samoopredeljenje ne može i neće biti podložno vetu iz Vestiminstera”, navela je Stardžen, aludirajući na britansku vladu.

Građani Škotske su na referendumu u septembru 2014. godine glasali protiv nezavisnosti. Za ostanak u Velikoj Britaniji glasalo je 55 odsto građana, a za odvajanje 45 odsto.

Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske Vlade, čiji premijer Boris Džonson (Johnson) insistira da će reći “ne”.

“Narod Škotske je glasao o tome i odlučili su da ostanu deo Velike Britanije”, rekao je Džonsonov portparol Džejmi Dejvis (Jamie Davies).

Za razliku od Londona, Stardžon navodi da je izlazak Velike Britanije iz EU, za koji su se Britanci opredelili na referendumu u junu 2016. godine, promenio situaciju pošto izvlači Škotsku iz Unije protivno njenoj volji.

Na referendumu o Bregzitu ubedljiva većina Škota glasala je za ostanak u EU.

Najnovije ankete pokazuju da većina Škota sada podržava nezavisnost zbog Bregzita i pandemije korona virusa, prenosi AP.

Mirnoća škotske premijerke i jasan stil komuniciranja sa javnošću tokom pandemije je veoma cenjen, što mnogi građani porede sa Džonsonovim “razuzdanijim” pristupom – iako britanska i škotska vlada generalno primenjuju slične mere i mnogo je preminulih i u Engleskoj i u Škotskoj, ocenjuje AP.

U Velikoj Britaniji je preminulo 58 hiljada ljudi od korona virusa, što je najviše u Evropi.

Stardžen nije precizirala šta će učiniti ukoliko britanska vlada ne prihvati održavanje referenduma, mada pojedini pobornici nezavisnosti sugerišu da bi trebalo da se obrati britanskom Vrhovnom sudu.

Očito aludirajući na američkog predsednika Donalda Trampa koji bezuspešno pokušava da preokrene rezultate predsedničkih izbora, Stardžen je istakla da “vidimo preko Atlantika šta se dešava sa onima koji pokušavaju da zaustave talas demokratije.”

“Odnese ih,” kazala je škotska premijerka.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.