Sjeverna Koreja razvijala nuklerani program i kršila sankcije - Balkan Times

Sjeverna Koreja razvijala nuklerani program i kršila sankcije

Promatrači vjeruju da Pjongjang koristi novac ukraden cyber-napadima za finansiranje programa i da možda dobija pomoć Irana.

Sjeverna Koreja razvijala nuklerani program i kršila sankcije- Sjeverna Koreja je održavala i razvijala svoj nuklearni i program balističkih raketa tokom 2020. godine kršeći međunarodne sankcije, pomažući u finansiranju svojih aktivnosti s oko 300 miliona dolara ukradenih putem cyber-hakovanja, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija.

U izvještaju nezavisnih kontrolora sankcija, do kojeg su došle novinske agencija Reuters i AFP, piše da je Pjongjang “proizvodio fisijski materijal, održavao nuklearna postrojenja i nadogradio svoju balističku raketnu infrastrukturu”, dok je nastavio da obezbjeđuje materijal i tehnologiju za te programe iz inozemstva, piše Al Jazeera English.

Sjeverna Koreja je od 2006. godine pod sankcijama Ujedinjenih nacija, a tokom 2019. godine nadzornici UN-a izvijestili su da je ova država izvezla ugalj za najmanje 370 miliona dolara, što je zabranjeno pod sankcijama, dok su prošle godine isporuke uglja u velikoj mjeri obustavljene od jula mjeseca.

Novi pristup SAD-a Sjevernoj Koreji

Međutim, više od 40 zemalja je u julu optužilo Sjevernu Koreju za nezakonito kršenje ograničenja UN na uvoz rafinisane nafte, na osnovu informacija koje im je pružila neidentifikovana država članica i koje pokazuju da je Pjongjang u nekoliko navrata prekršio godišnju granicu od 500.000 barela, Tanjug prenosi pisanje Reutersa.

Izvještaj Sjevernokorejskom odboru za sankcije Vijeća sigurnosti dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je američki predsjednik Joe Biden stupio na dužnost, a predstavnik State Departmenta rekao je u ponedeljak da administracija planirala potpuno novi pristup Sjevernoj Koreji.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un i bivši američki predsjednik Donald Trump sastali su se tri puta 2018. i 2019. godine, ali nisu uspjeli da postignu napredak u američkim zahtjevima da se Pjongjang odrekne nuklearnog oružja i nastojanjima Sjeverne Koreje za ukidanjem sankcija.

Sjevernokorejska misija u UN-u nije odmah odgovorila na zahtjev Reutersa za komentar u vezi sa pomenutim izvještajem.

Saradnja sa Iranom?

Sjeverna Koreja digla je u zrak tunele na svom glavnom nuklearnom poligonu Punggye-ri, 2018. godine, rekavši da je odluka dokaz predanosti okončanju nuklearnih ispitivanja. Međutim, neidentifikovana država članica rekla je promatračima UN-a da na tom mjestu još uvijek ima osoblja, i da ono nije napušteno.

Prema navodima neidentifikovane države, Sjeverna Koreja i Iran obnovili su saradnju na projektima razvoja dalekometnih projektila, uključujući prijenos kritičnih dijelova, rekli su promatrači. Najnovija pošiljka bila je prošle godine, rekli su.

U pismu UN-ovim kontrolorima sankcija, u prilogu izvještaju od 21. decembra, iranski ambasador UN-a Majid Takht Ravanchi rekao je da „preliminarni pregled informacija koje su nam (stručnjaci) dostavili ukazuje na to da su možda korišteni lažni podaci i izmišljeni podaci u istragama i analizama,” piše Al Jazeera English.

Vijeće sigurnosti od 2006. godine pokušava nametanjem sankcija Sjevernoj Koreji presjeći finansiranje razvoja nuklearnih i raktenih programa. Izvještaji kontrolora služe kako bi se potvrdilo pridržavanja mjera.

UN-ovi kontrolori procijenili su da su u 2020. godini hakeri povezani sa Sjevernom Korejom “nastavili s poduzimanjem operacija protiv finansijskih institucija i virtualnih mijenjačnica kako bi ostvarili prihode” s ciljem podržavanja nuklearnog i raketnog programa.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.