Schallenberg u Beogradu: EU je ključni pokretač stabilnosti - Balkan Times

Schallenberg u Beogradu: EU je ključni pokretač stabilnosti

Schallenberg u Beogradu: EU je ključni pokretač stabilnosti-

Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg istakao je danas Beogradu da je ključni pokretač za stabilnost i saradnju Evropska unija i niko drugi.

Schallenberg je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom vanjskih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, ukazao da dvije zemlje imaju dugogodišnje vrlo blisko prijateljstvo, da ih povezuje kulturni i ljudski most.

Schallenberg je naglasio da je potez Rusije izazvao veliki šok koji se osjeća svuda, pa i u Srbiji, prenosi Tanjug.

“Rusija je svojim potezima prešla i izvan same Ukrajine i mogla bi destabilizovati druge prostore. Mislim da je od suštinskog i geostrateškog značaja Evropske unije da sada jasno kažemo da očekujemo da ovaj region Zapadnog Balkana postane van svake sumnje dio EU, da se ovdje sprovede evropski način života. To je ujedno zaštita od destabilizacije”, poručio je on.

Istakao je da je Austrija, u tom smislu, predložila nešto u smislu destabilizacije.

Schallenberg se sastao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem je predstavio “non-paper” dokument, kojim Austrija želi da sadašnji proces proširenja učini mnogo opipljivijim, ali i kreira mogućnost da se države kandidati postepeno integrišu u politike Evropske unije koje su od koristi za sve njih.

“Cijenimo dosadašnju posvećenost Austrije ubrzanju evropskih integracija Srbije i nadamo se nastavku kontinuirane podrške našoj zemlji na tom putu. Srbija je čvrsto opredijeljena za nastavak reformskog toka, posebno kad je riječ o vladavini prava. Takođe sam upoznao ministra Schallenberga sa izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na svom evropskom putu”, poručio je Vučić, saopšteno je iz njegovog kabineta, prenijela je Anadolija.

‘Evropska perspektiva nije jednosmjerna ulica’

Govoreći o austrijskom non-paperu, rekao je da je od obećanja u Solunu prošlo 19 godina, što je predugo.

“Naš prijedlog je da se prema državama regiona korak po korak iz jedne oblasti u drugu, bilo da je energija, saobraćaj ili nešto drugo, odnosimo kao prema punopravnim članicama. Evropska perspektiva nije jednosmjerna ulica. Nalazimo se pred korjenitim potresom našeg sistema sigurnosti u Evropi. Niko ne može da se nada da će biti samo posmatrač sa strane”, podvukao je on.

Schallenberg je kazao da je Austrija sa ohrabrenjen vidjela jasan stav svih zemalja regiona na sjednici UN-a u osudi agresije Rusije i dodao da tako treba da nastave.

“Srbija kao najveća zemlja u regionu dijeli i značajnu odgovornost”, podvukao je šef austrijske diplomatije.

Važnost regionalne stabilnosti

Schallenberg je rekao da su regionalna saradnja i stabilnost bitni, da je važno da postoji regionalno tržište i izrazio je, s tim u vezi, zahvalnost Njemačkoj i kancelaru Olafu Scholzu što će nastaviti Berlinski proces, jer je, kaže, bio inkubator u kojem su nastajale ideje saradnje.

“Ako govorimo o regionalnoj stabilnosti veoma važna je postepena normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Raduje me što je predsjednik Aleksandar Vučić u petak izjavio da će pokušati sve da dođe do pomaka. Dijalog su iglene uši kroz koje se posmatra region, i zato je važan“, rekao je on.

Također je apelovao da se uprkos svim poteškoćama napreduje.

Ukazao je da dolazi iz srednje Evrope koja je puna historije i koja je pravila više problema, ali i naglasio da treba pogledati gdje je sada taj dio kontinenta.

“Isti model uspjeha može da funkcioniše i ovdje. Ključni pokretač bila EU i niko drugi”, uvjeren je šef austrijske diplomatije.

Nakon Beograda, Schallenberg će, kako je najavljeno u Beču, boraviti u Prištini.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.