Saudijski režim brutalno zlostavlja svoje protivnike - Balkan Times

Saudijski režim brutalno zlostavlja svoje protivnike

Saudijski režim brutalno zlostavlja svoje protivnike-

Studija, koju je sastavila britanska grupa za ljudska prava Grant Liberty, identificirala je 311 zatvorenika koji su u zatvoru otkako je prijestolonasljednik Mohammad bin Salman preuzeo de facto kontrolu nad ultrakonzervativnom zemljom.

Izvještaj je pokazao da su 53 zatvorenika mučena, 6 ih je seksualno zlostavljano, a 14 ih je stupilo u štrajk glađu.

Također su obratili pažnju i na položaj 23 aktivistice koje se bore za prava žena, od kojih je 11 još uvijek iza rešetaka, a identifikovana su i 54 novinara.

Ukupno 22 zatvorenika uhapšena su zbog zločina koje su počinili dok su bili još djeca – 5 ih je kasnije ubijeno. Prema izvještaju, još 13 je suočeno sa smrtnom kaznom, dok je 4 umrlo u pritvoru.

“Nažalost, zlostavljanje zatvorenika se nastavlja dok svijet gleda, žene su izložene kontinuiranim i brutalnim kršenjima osnovnih ljudskih prava”, rekla je Lucy Rae iz Grant Libertyja.

“Zatvaranje, mučenje i zlostavljanje Aide al-Ghamdi,majke saudijskog aktiviste, sigurno je odvratno i pogrešno u bilo kojoj naciji”, rekla je Lucy Rae.

Abdullah al-Ghamdi, politički aktivista i aktivista za ljudska prava koji živi u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je da je pobjegao iz Saudijske Arabije nakon što mu je prijećeno zbog kampanje protiv represivnih mjera u kraljevini.

Njegova majka Aida i dva njegova brata uhapšeni su nakon njegovog odlaska, dodao je al Ghamdi.

“Uhapšeni su ne zato što su počinili zločin, već zbog mog aktivizma”, naveo je Ghamdi.

“Više od tri godine, moju dragu ostarjelu 65-godišnju majku i mog mlađeg brata drži saudijska kraljevska porodica”, rekao je, dodajući, “držani su u samici i podvrgnuti fizičkom mučenju gašenjem cigareta po tijelu, premlaćivanju i bičevanju.”

“Teško mi je da stupim u kontakt sa svojom porodicom jer će ih to dovesti u opasnost. Saudijska vlada im je rekla da me ne kontaktiraju i da mi daju bilo kakve novosti o slučaju moje majke i brata, tako da još nisam siguran u optužbe protiv moje majke”, dodao je Ghamdi.

Rekao je da je njegova majka bila zatvorena više od godinu dana u centralnom zatvoru Dhahban u Jeddahu prije nego što je prebačena u zatvor maksimalne sigurnosti Mabahith u gradu Dammam.

Želim da je “sigurna, slobodna i da može da se raduje sa svojim najmilijima,” izjavio je al Ghamdi.

Saudijske vlasti su odbile da dozvole Aidi i njenom sinu Adelu da imenuju advokata koji će ih pravno zastupati, uprkos tome što protiv njih nije podignuta zvanična optužnica, što potvrđuje da je njihovo hapšenje kolektivna kazna za porodice protivnika, kako bi se slomila volja za otporom.

Što se tiče Sultana,Aidinog drugog sina,on je pušten na slobodu,međutim, stavljen je u kućni pritvor u svojoj kući u Dammamu i zabranjeno mu je da napušta pokrajinu bez prethodne dozvole vlasti i mora nositi narukvicu za praćenje oko noge, uprkos tome što protiv njega nije podignuta optužnica.

Rae je također citirala slučaj istaknute saudijske aktivistkinje za ženska prava Loujain al-Hathloul.

Organizacije za ljudska prava kažu da je Hathloul bio primorana da trpi zlostavljanje, uključujući strujne šokove, bičevanje i seksualno uznemiravanje dok je bila u zatvoru.

Loujain, koja je uspješno vodila kampanju kako bi natjerala vladu da dozvoli Saudijkama  pravo da voze, uhapšena je zajedno s 10 drugih aktivistica za ženska prava u Saudijskoj Arabiji u maju 2018. -nekoliko sedmica prije nego što je zemlja poništila zabranu vožnje.

Otkako je bin Salman postao de facto vođa Saudijske Arabije 2017. godine, kraljevina je uhapsilo desetke aktivista, blogera, intelektualaca i drugih koji se doživljavaju kao politički protivnici, pokazujući gotovo nultu toleranciju za neslaganje sa režimom pa su čak i suočeni s međunarodnim osudama zbog kršenja ljudskih prava.

Muslimanski učenjaci su pogubljeni, a aktivisti za prava žena stavljeni su iza rešetaka i mučeni dok se sloboda izražavanja, udruživanja i vjerovanja i dalje uskraćuje.

Proteklih godina, Rijad je također redefinirao svoje antiterorističke zakone kako bi ciljao na aktivizam.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.