Saudijska Arabija želi imati dobre odnose s Iranom - Balkan Times

Saudijska Arabija želi imati dobre odnose s Iranom

Neuspjeli rat protiv Jemena ponukao Bin Salmana na približavanje Iranu

Saudijska Arabija želi imati dobre odnose s Iranom – Politički komentator Beau Grosscup smatra da su dugotrajni rat Saudijske Arabije protiv Jemena plus kolebljiva podrška Sjedinjenih Država ratu potaknuli Kraljevinu da potraži način za zbližavanje s Islamskom Republikom Iran.

U intervjuu za Press TV, Beau Grosscup, emeritus profesor političkih nauka na državnom Univerzitetu u Kaliforniji, SAD, rekao je da je novi pristup Saudijske Arabije Iranu dio regionalnih napora niza arapskih država da smire pritiske koje vode izraelski i američki neokonzervativci za rat na Bliskom Istoku.

Njegove izjave su uslijedile nakon što je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman rekao da Rijad želi imati “dobre odnose” s Iranom i da Kraljevina nije zainteresirana za trajno neprijateljstvo s Islamskom Republikom.

“Iran je susjedna država, mi težimo da imamo dobre odnose s Iranom, imamo interese u Iranu”, rekao je saudijski prijestolonasljednik u intervjuu emitiranom u utorak na državnoj televiziji.

Na piranje je li neuspjeh Saudijske Arabije u ratu protiv Jemena povezan sa pokušajem posredovanja u zbližavanju s Iranom, američki profesor je rekao da je Iran glavni igrač koji se protivi saudijskom ratu protiv Jemena, a da podrška SAD-a rat jenjava, te Saudijci vide zbližavanje ili napor na uspostavljanju novog odnosa s Iranom svojim nacionalnim interesom.

Saudijska Arabija i njezini regionalni saveznici pokrenuli su razarajuću vojnu kampanju protiv Jemena u martu 2015. godine kako bi ponovo postavili bivšeg jemenskog predsjednika Rijada Abda Rabba Mansoura Hadija na vlast.

Rat – za koji su mislili da će trajati samo nekoliko sedmica, ali još uvijek traje – doveo je do smrti stotina hiljada civila, uključujući žene i djecu, i uništio je veći dio jemenske infrastrukture.

Bin Salman je, međutim, rekao da približavanje Iranu ometaju „neke poteškoće“.

Dodao je da Rijad radi sa svojim partnerima u regiji na prevazilaženju razlika s Iranom, posebno u vezi s podrškom Jemenu i razvojem nuklearnog programa.

Grosscup je kazao da ta dva uslova koja je Rijad postavio za normalizaciju odnosa s Iranom mogu uništiti bilo kakve mirovne napore.

“Ako se bude insistiralo na njima, oni će naštetiti mirovnim naporima, ali imat će prednost nad američko-izraelsko-saudijskom savezu koji podržava narativ da je Iran još uvijek agresor”, dodao je.

Inače, u svojim primjedbama, Grosscup je također rekao da Saudijska Arabija možda nastoji prevladati svoj nepoželjan status u svijetu predstavljajući se kao “mirotvorac” na Bliskom istoku.

„Ali, budući da Saudijskoj Kraljevini nikada ne smetaju loša štampa i međunarodna reakcija, posebno SAD, na njihove prijestupe, koja je obično, blaga, to nije glavni razlog saudijskog mirovnog napora“ – rekao je profesor za Press TV.

Politički analitičar rekao je da su neuspješna jemenska politika i želja za smanjenjem izgleda za veći bliskoistočni rat pokretačke snage multilateralnih pregovora usredotočenih na iransko-saudijski odnos.

„Naravno, mogu se raditi dvije stvari istovremeno; normalizirati odnose sa svojim susjedom i riješiti se negativnog imidža“, dodao je.

Teheran je pozitivno reagirao na nedavnu “promjenu tona Saudijske Arabije” prema Islamskoj Republici, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh i dodao da svije strane mogu ostaviti razlike i “ući u novo poglavlje interakcije i saradnje u pravcu ostvarenja regionalnog mira, stabilnosti i razvoja. “

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)
You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.