Sandžak: Organizovana sedžada za pomoć narodu Turske stradalom u požarima - Balkan Times

Sandžak: Organizovana sedžada za pomoć narodu Turske stradalom u požarima

Odluku da se u Sandžaku danas nakon džume-namaza sprovedu sedžade doneli su članovi Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, čiji je predsednik muftija Senad ef. Halitović

Sandžak: Organizovana sedžada za pomoć narodu Turske stradalom u požarima – U džamijama Rijaseta Islamske zajednice Srbije, Mešihata Sandžaka, danas je nakon džume-namaza organizovana sedžada za pomoć narodu Republike Turske stradalom u požarima.

Odluku da se u Sandžaku danas nakon džume-namaza sprovedu sedžade doneli su članovi Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, čiji je predsednik muftija Senad ef. Halitović.

“Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, i mi kao muslimani Sandžaka odlučili smo da pored dove, simboličnom akcijom pokažemo da smo uz našu braću u Republici Turskoj. Naša dužnost i minimum odgovornosti je da pokušamo da pomognemo da se ublaži i otkloni nastala materijalna šteta. Vodeći se time kako nas je učio naš Poslanik s.a.w.s., da čovek makar kalem biljke zasadi, to je naša dužnost i put koji sledimo. Ovo je naš prvi korak. Tražićemo u Sandžaku partnere sa kojima ćemo se priključiti akcijama pošumljavanja, kada krene sanacija štete u Turskoj. Vodeći se svim islamskim načelima, i onim osnovnim, da se pomogne brat musliman koji je u nevolji, doneli smo odluku da postavimo sedžadu u svim sandžačkim džamijama i vernike smo pozvali da svako u skladu sa svojim mogućostima udeli prilog odnosno sadaku te da to pošaljemo našoj braći u Turskoj. Uvereni smo da će Allah dž.š. Turskoj dati izlaz iz ove teške situacije, gledajući samo koliko Turska znači svim muslimanima širom sveta, posebno nama u Sandžaku. Bili su uvek uz svakog potlačenog i one koji su u nevolji. Sada je red da i mi njima uzvratimo“, rekao je za AA predsednik Mešihata Islamske zajednice Sadžaka, muftija sandžački Senad ef. Halitović.

Turska je ranije saopštila kako je plan da u petak sve požare stavi pod potpunu kontrolu. Ministar poljoprivrede i šumarstva Turske, Bekir Pakdemirli izjavio je da je Turska do sada stavila pod kontrolu 185 požara od 197 u 44 pokrajine.

Prema službenim podacima, najmanje osam osoba je izgubilo život u požarima koji su počeli izbijati prošle nedelje u južnoj Turskoj. U šumskim požarima povređeno je 770 ljudi, šestero je hospitalizovano i oni su van životne opasnost.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.