Samit NATO-a: Rusija i Kina u centru pažnje - Balkan Times

Samit NATO-a: Rusija i Kina u centru pažnje

Očekuje se da članice otvore novo poglavlje nakon turbulentnih godina Donalda Trumpa.

Samit NATO-a: Rusija i Kina u centru pažnje- Čelnici NATO-a u ponedjeljak će otvoriti novo poglavlje u transatlantskim odnosima na samitu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na kojem će prvi put razgovarati o klimatskim promjenama, Rusiji i kineskom vojnom usponu nastojeći zaboraviti turbulentne godine Donalda Trumpa.

Trideset čelnika zemalja članica trebali bi sa samita odaslati poruku sve agresivnijoj Rusiji, tradicionalnom protivniku saveza, ali i sve jačoj Kini na svjetskoj sceni te razgovarati o sigurnosnim prijetnjama povezanima s klimatskim promjenama, kibernetičkoj sigurnosti te novoj vojnoj tehnologiji, piše Hina, pozivajući se na Reuters.

Uoči samita, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su odnosi te organizacije sa Rusijom na najnižem nivou od kraja Hladnog rata, te da uspon Kine predstavlja sigurnosne izazove za Savez.

“Naši odnosi s Rusijom bit će među središnjim temama samita. Odnosi su zbog agresivnih poteza Rusije na najnižoj tački od kraja Hladnog rata”, rekao je Stoltenberg,

Istaknuo je da će NATO i dalje zadržati dvostruki pristup prema Rusiji.

S jedne strane to znači jačati obrambene sposobnosti, a s druge ostaviti otvorena vrata za dijalog.

“Dijalog nije znak slabosti”, rekao je Stoltenberg.

‘Kina nije neprijatelj’

Govoreći o Kini, Stoltenberg je rekao da njezin ekonomski, politički i vojni uspon predstavlja sigurnosne izazove, iako Kina nije neprijatelj.

“Znamo da Kina ne dijeli naše vrijednosti. Mi moramo zajedno kao Savez odgovoriti”, rekao je Stoltenberg.

“Kina nam se približava, masovno investira u Africi i u našu kritičnu infrastrukturu”, rekao je

Dodao je da s Kinom neće biti novog hladnog rata.

“Kina nije naš protivnik, neprijatelj. Neće biti novog hladnog rata s Kinom. Mi se moramo prilagoditi brojnim izazovima koje ona predstavlja”, rekao je Stoltenberg.

Osim toga, saveznici bi trebali potpisati plan reforme za 2030. i formalno odlučiti preoblikovati njihov strateški koncept koji je zadnji put bio moderniziran  2010. godine.

Američki predsjednik planira na rubu samita održati bilateralni sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Drugo važno pitanje o kojem će sudionici razgovarati je povlačenje NATO-ovih snaga iz Afganistana, gotovo 20 godina od američke invazije na tu zemlju. Rusija i Kina

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.