Salkić: Dejtonom su nagrađeni počinitelji genocida - Balkan Times

Salkić: Dejtonom su nagrađeni počinitelji genocida

Salkić: Dejtonom su nagrađeni počinitelji genocida- Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, u povodu oštrih političkih izjava i prijetnji miru od srpskih zvaničnika iz Banje Luke i Beograda, oglasio se saopćenjem za javnost u kojem naglašava da je “Dejtonski mirovni sporazum donio mir i zaustavio rat, ali je i ostavio posljedice koje danas proizvode sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata u bh. entitetu RS”.

Salkić navodi da je Dejton uspostavio entitete pri čemu je nagradio one koji su počinili teški zločin uključujući i genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima, stanovnicima Sigurne zone UN-a Srebrenica i Žepa, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS-a.

– U vrijeme pregovora u Dejtonu svi akteri pregovora su znali za razmjere genocida, ali uprkos toj činjenici  Srebrenica i cijela teritorija Srednjeg Podrinja, gdje je počinjen genocid, ostale su pod upravom onih vlasti, koje do danas baštine ideologiju genocida, krijući masovne grobnice i učesnike u genocidu. Iako je značajan broj učesnika u genocidu osuđen u Hagu, teritorije na kojima je počinjen genocid ostale su pod kontrolom vojske koja je, zajedno sa dijelovima MUP-a RS, počinila genocid. Ako je Dejtonski mirovni sporazum kreiran kao sporazumu za budućnost Srebrenice i okolnih opština, u kojima je fizički izvršen genocid nad Bošnjacima Srednjeg Podrinja, onda ovo područje nije moglo nikako trajno ostati pod upravom onih koji su počinili genocid – poručio je.

Ističe da “ako tada nije bilo zvaničnih presuda za genocid, danas, kada imamo sve dokaze i zvanične presude, trenutak je i vrijeme da se ta nepravda ispravi prema žrtvama genocida i njihovim preživjelim potomcima”, prenosi Fena.

– Povijest će zabilježiti da su zločinci i počinitelji geniocida nagrađeni i da se genocid isplati. Stoga je vrijeme da se greške isprave. Posebno je to važno, ako znamo da vlasti bosanskih Srba, na svim nivoima, nisu pokazale pokajanje i priznale zločine, niti su pokazale empatiju prema žrtvama genocida i njihovim potomcima – rekao je Salkić.

Naglašava da vlasti bosanskih Srba, na svim nivoima negiraju sudski dokazan i presuđen genocid, veličaju presuđene ratne zločince za genocid u Srebrenici, a onoga ko je vodio čitavu operaciju činjenja genocida u udžbenicima historije tretiraju kao heroja i komandanta koji je stvarao RS.

U zoni u kojoj je dokazan i presuđen genocid kao i u cijelom entitetu, nad Bošnjacima koji su se vratili nakon progona, kako je kazao, provodi se neviđena sistemska diskriminacija koja ima za posljedicu ekonomski progon i moderno etničko čišćenje. Institucije u ovom entitetu, na različitim nivoima, etnički su očišćene od Bošnjaka. Obrazovni sistem je potpuno pravoslaviziran, u javom sektoru, skoro da nema zaposlenih Bošnjaka.

– Zbog ovakvog stanja krajnje je vrijeme da se izvrši revizija Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi se on prilagodio potrebama ovoga vremena. Dejtonski mirovni sporazum jeste obezbjedio mir, ali je nemoguće na temelju njega graditi modernu zemlju, u kojoj će svi građani imati jednaka prava i jednake mogućnosti. Zabrinjavajuće je da ni nakon 25 godina bh. entitet RS ne pokazuje da je spreman pružiti jednaku šansu i jednake mogućnosti svim građanima. Stoga je nužno poduzeti korake ka izmjenama diskriminirajućih odredbi, kako bi prestala sistemska diskriminacija Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu – rekao je Salkić i dodao da su vlasti u ovom entitetu pokazale da nisu spremne na promjene, već istrajavaju na realizaciji ratnih ciljeva mirnodopskim sredstvima, te da oni moraju biti zaustavljeni svim raspoloživim, demokratskim sredstvima.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.