SAD su izložene riziku od oružane antipolicijske pobune za pet godina, tvrdi istraživač - Balkan Times

SAD su izložene riziku od oružane antipolicijske pobune za pet godina, tvrdi istraživač

Temitope Oriola, stručnjak za oružanu pobunu u podsaharskoj Africi, izdao je zastrašujuće upozorenje da će SAD uskoro biti svjedoci sopstvene oružane pobune ako značajna reforma policije i krivičnog pravosuđa ne bude brzo donijeta.

SAD su izložene riziku od oružane antipolicijske pobune za pet godina, tvrdi istraživač- Oriola je zajednički glavni urednik časopisa African Security i vanredni profesor na Univerzitetu u Alberti. Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u proučavanju oružanih pobuna širom svijeta, on sada vjeruje da su SAD potencijalno na ivici katastrofe.

U skorijem članku navodi nedavne primjere, uključujući ubistvo Breonne Taylor, smrt gušenjem Georgea Floyda i ubistvo Daunte Wrighta tokom zaustavljanja u saobraćaju kao primjere pogoršanja sociopolitičkih uslova za Afroamerikance.

Bez značajne intervencije i reformi, Oriola vjeruje da bi socijalni uslovi u SAD mogli dovesti do oružane pobune u narednih pet godina i postavlja anti-policijsku pobunu kao najvjerovatniju pojavu.

Nakon ispitivanja razvoja zapatističkog ustanka u Meksiku ili militantnih pobuna u delti Nigera u Nigeriji, Oriola vjeruje da bi se takav oružani ustanak mogao dogoditi u SAD, započeo bi razdvojenim grupama koje bi postepeno formirale neku vrstu labave koalicije bez centralizovanog vođstva. Ova decentralizovana struktura moći već postoji u pokretima socijalne pravde poput Antife, na primjer.

Oriola ističe činjenicu da je jedan direktan osnovni uzrok nedovoljan da bi se oružane pobune oblikovale, već da se jedan broj socijalnih, političkih i ekonomskih faktora mora istovremeno spojiti da bi ravnoteža prevagnula u korist organizovane pobune.

Ukazuje na „transgeneracijsko ugnjetavanje grupe koja se može identifikovati“ kao jedna takva prethodnica koja, u kombinaciji sa preovlađujućim osjećajem trajne nepravde i brojnim tačkama policijske brutalnosti, pruža dovoljno potpaljivanja da bi situacija mogla dostići tačku oružanog sukoba.

Ponovljena grupa „radikalizovanih“ trauma u ​​obliku policijskih ubistava i drugih oblika brutalnosti, u kombinaciji sa nesrazmjerno lošim ishodima zdravstvene zaštite za Afroamerikance, u oblastima kao što je Covid-19 i stopa preživljavanja od raka, dodaju dodatno ulje na vatru, prema ocjeni Oriole.

Ovi loši rezultati zdravstvene zaštite pogoršavaju ionako nesigurne brojeve zaposlenosti među afroameričkom zajednicom, koja se neprestano ekonomski bori tokom istorije SAD.

Oriola zatim ističe nesrazmjerno visoku stopu boravka u zatvoru među afroameričkom zajednicom kao pružanje voljnog i sposobnog izvora regruta za bilo koju potencijalnu pobunu. Neke procjene ukazuju na to da osam posto ukupne američke populacije na svojim evidencijama ima osudu za krivično djelo, ali to poraste do 33 % kada se izolovano ispituje afroamerička zajednica.

„Bilo koja anti-policijska pobuna u SAD vjerovatno će započeti kao gerilski pokret u urbanoj bazi“, sugeriše Oriola.

Dodaje da bi napadi u početku bili sporadični, a koristili bi malokalibarsko oružje i improvizovana eksplozivna sredstva, pretežno ciljajući simbole sprovođenja zakona.

To je u određenoj mjeri već bilo nagovješteno u ljeto 2020. godine nakon ubistva George Floyda, s brojnim „autonomnim zonama“ uspostavljenim u gradovima poput NewYorka, Sietla i Portlanda (Oregon), povrh mjeseci raširenih nereda preko medijskog pokrivanja širih, uglavnom mirnih protesta BLM.

Da stvar bude gora, Oriola ističe činjenicu da SAD imaju „najveći broj civilnog oružja na svijetu, sa 120,5 oružja na 100 osoba ili više od 393 miliona oružja“.

Oriolu zabrinjava da će, kako se situacija pogoršava, afroamerički lideri biti nemoćni da zaustave eskalirajuće nasilje dok se vlada polako suočava sa izbijanjem oružane pobune.

Oriola navodi riječi Nelsona Mandele tokom suđenja na južnoafričkom sudu 1963. godine kao presedan za ono što bi se moglo dogoditi u SAD u narednim godinama:

„Nisam to planirao u duhu nepromišljenosti, niti zato što imam bilo kakvu ljubav prema nasilju. Planirao sam to kao rezultat mirne i trezvene procjene političke situacije koja je nastala poslije mnogih godina tiranije, eksploatacije i ugnjetavanja mog naroda“ rekao je Mandela prije njegovog zatvaranja.

„Odlučili smo da prkosimo zakonu. Prvo smo prekršili zakon na način koji je izbjegavao svako pribjegavanje nasilju; kada je ovaj oblik usvojen zakonom, a onda je vlada pribjegla pokazivanju sile da slomi protivljenje toj politici, tek tada smo na nasilje odlučili da odgovorimo nasiljem“.

Oriola, međutim, upozorava da takva za sada hipotetička pobuna u SAD nije neizbježna i da je, u stvari, moguća za izbjegavanje uz dovoljnu reformu policije i krivičnog pravosuđa. Takođe sugeriše da će se ishod suđenja Dereku Chauvinu zbog navodnog ubistva George Floyda pokazati ključnim za putanju društveno-političke situacije u SAD u godinama koje dolaze.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.