SAD prekinule finansiranje instituta u Vuhanu - Kakvu ulogu ima glavni američki epidemiolog? - Balkan Times

SAD prekinule finansiranje instituta u Vuhanu – Kakvu ulogu ima glavni američki epidemiolog?

image

Amerikanci su prekinuli finansiranje Instituta za virusologiju u Vuhanu, poslije više godina finansijske pomoći toj kineskoj instituciji u istraživanju virusa korona koji sa slijepih miševa mogu da pređu na ljude.

Amerikanci su prekinuli finansiranje Instituta za virusologiju u Vuhanu, poslije više godina finansijske pomoći toj kineskoj instituciji u istraživanju virusa korona koji sa slijepih miševa mogu da pređu na ljude.

Nacionalni institut za alergijske i zarazne bolesti, na čijem je čelu dr Entoni Fauči, glavni američki epidemiolog, koji se smatra i vođom borbe protiv epidemije virusa korona, i Nacionalni institut za javno zdravlje SAD, odobrili su u proteklih šest godina Institutu za virusologiju u Vuhanu 7,4 miliona dolara za istraživanje virusa korona, piše „Njuzvik“.

Druga faza projekta započeta je 2019, a 3,7 miliona dolara za nju odobreno je prošle godine.

Finansiranje druge faze projekta prekinuto je krajem aprila odlukom administracije američkog predsjednika Donalda Trampa, piše „Politiko“. Tako neće biti isplaćeno preostalih 370.000 dolara kineskom institutu.

Prvu fazu, koja je koštala također 3,7 miliona dolara, a trajala je od 2014. do prošle godine, finansirao je Faučijev Nacionalni institut za alergijske i zarazne bolesti.

Njen cilj bilo je praćenje virusa korona kod slijepih miševa, a njom je rukovodio Ši Ženg Li, koji je zajedno sa drugim naučnicima iz laboratorije u Vuhanu istraživao i katalogizovao viruse korona kod slijepih miševa u prirodnom okruženju.

U drugoj fazi, koju je finansirao Nacionalni institut za javno zdravlje SAD preko neprofitne organizacije „Ekohelt Alajans“, naučnici iz Vuhana u laboratorijskim uslovima izučavali su infektivnost tih virusa, njihovu mogućnost da „skoče“ na ljude.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da novi virus korona SARS-kov2, koji je izazvao globalnu pandemiju, porijeklo vodi iz slijepog miša, a da se na ljude proširio najvjerovatnije preko tržnice u Vuhanu.

Mnogi naučnici su, prije izbijanja pandemije virusa korona, kritikovali ovakva istraživanja zbog opasnosti od toga što bi virus, nad kojim se obavljaju eksperimenti, među kojima je i genetički inženjering, mogao da „procuri“ iz laboratorije.

„Njuzvik“ podsjeća da je Fauči, koji je na čelu Nacionalnog instituta za alergijske i zarazne bolesti još od 1984. godine, prije desetak godina bio umiješan u kontroverzno istraživanje virusa ptičjeg gripa.

Tada su naučnici „propuštali“ taj virus kroz razne životinjske vrste kako bi postao zarazniji do te mjere da može izazvati pandemiju.

Više od 200 američkih naučnika tada je pozvalo da se takva istraživanja prekinu zbog opasnosti od moguće „curenja“ takvog virusa iz laboratorije,

Fauči je tada takva istraživanja branio riječima da će „omogućiti nalaženje novih antivirusnih lijekova koji bi mogli da služe za prevenciju i liječenje“.

Pod pritiskom javnosti, takva istraživanja su prekinuta 2014. godine, kada je suspendovana 21 studija.

Ipak, Nacionalni institut za javno zdravlje SAD ukinuo je moratorijum na takva istraživanja 2017. godine, a dvije godine kasnije odobrio je i sprovođenje dvije takve studije na gripu.

(Sputnjik)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.