SAD osudio ofanzivu talibana u Avganistanu - Balkan Times

SAD osudio ofanzivu talibana u Avganistanu

Stanovnici Avganistana zaslužili su mir nakon decenija rata, istaka je Psaki

SAD osudio ofanzivu talibana u Avganistanu – Sjedinjene Američke Države (SAD) u petak su oštro osudile ofanzivu talibana na području Avganistana, navodeći kako bi trebali shvatiti tekuće mirovne pregovore u Kataru jednako ozbiljno kao i svoju vojnu kampanju.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki osudila je ubistvo Dawea Khana Minapala, čelnika Centra za medije i informisanje Vlade Avganistana, te napad na ministra obrane, navodeći da bi talibani trebali zaustaviti napade i posvetiti se pregovorima.

“Ako talibani tvrde da žele međunarodni legitimitet, ovo im neće dati legitimitet koji traže. Ne moraju ostati na tom pravcu. Mogli su posvetiti istu energiju mirovnom procesu kao i svojoj vojnoj kampanji. Pozivamo ih da to učine”, izjavila je Psaki. ofanzivu talibana u Avganistanu

Dodala je da je mir ono što su stanovnici Avganistana zaslužili nakon decenija rata.

Ovaj poziv je uslijedio kad su iz Ujedinjenih nacija (UN) upozorili da je ratom razorena zemlja na pragu katastrofe.

“Pred nama su ili istinski mirovni pregovori ili tragično isprepleten niz kriza: sve brutalniji sukob u kombinaciji s akutnom humanitarnom krizom i sve više kršenja ljudskih prava”, rekla je specijalni izaslanik UN-a za Avganistan Deborah Lyons na sjednici Savjeta bezbjednosti.

Talibani sada pokušavaju zauzeti veće gradove nakon što su proteklih sedmica zauzeli manje sredine.

Sukobi u Avganistanu nisu jenjavali ni u jeku intenziviranih mirovnih pregovora između vlade i talibanskog pokreta. U katarskoj Dohi su sredinom jula nastavljeni direktni mirovni pregovori.

Sukobi su dodatno intenzivirani nakon majskog početka povlačenja stranih oružanih snaga iz te zemlje.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.