Rusija uzrujana što Turska prodaje dronove Ukrajini - Balkan Times

Rusija uzrujana što Turska prodaje dronove Ukrajini

Rusija je uložila žalbu Ankari zbog prodaje naoružanih bespilotnih letjelica Ukrajini dok vojna operacija Moskve u bivšoj sovjetskoj republici ulazi u sedmu sedmicu.

Rusija uzrujana što Turska prodaje dronove Ukrajini – Rusija je uložila žalbu Ankari zbog prodaje naoružanih bespilotnih letjelica Ukrajini dok vojna operacija Moskve u bivšoj sovjetskoj republici ulazi u sedmu sedmicu.

Visoki turski birokrata, govoreći u petak na sastanku sa stranim medijima, rekao je da je prodaju naoružanih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 Ukrajini izvršila privatna turska kompanija, a da nije dio međudržavnih ugovora.

“Rusi su uznemireni i s vremena na vrijeme se žale na prodaju dronova. Nekada su se žalili i žale se i sada”, rekao je neimenovani birokrata.

“Ali, mi smo već dali odgovor da su to privatne kompanije i da su ove kupovine dronova vršene i prije rata.”

Turski Bayraktar TB2, sa dužinom od samo 6,2 metra i rasponom krila od 12 metara, sedam je puta lakši od drona MQ-9 Reaper koji koristi američka vojska.

Turska, koja ima bliske veze s Rusijom u oblasti energetike, odbrane i trgovine, prodala je Bayraktar TB2 naoružane bespilotne letjelice Kijevu uprkos prigovorima Moskve, a također je sklopila ugovor o zajedničkoj proizvodnji više dronova prije nego što se kriza razvila krajem februara.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.