Rusija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH - Balkan Times

Rusija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Predsjednik Rusije Vladimir Putin primio je danas akreditive od 23 novoimenovana ambasadora, među kojima je bio i ambasador Bosne i Hercegovine Željko Samaradžija.

Rusija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH- Danas je ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija svečano predao akreditivna pisma predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, nakon čega je on govorio o odnosu Rusije i BiH.

Tokom svog pozdravnog obraćanja predsjednik Putin je pred 23 ambasadora naglasio:

“Cijenimo prijateljske odnose s Bosnom i Hercegovinom. Podvlačimo​ obostrani interes za daljnji razvoj bilateralnih veza na političkom, trgovinskom, ekonomskom, kulturnom i humanitarnom polju. Ovo ćemo aktivno promovisati”, kazao je.

Obraćajući se ambasadorima, Putin je kazao da će sebi dati slobodu da ukratko opiše stanje odnosa između Rusije i svake od zemalja koje predstavljaju ambasadori.

On se osvrnuo kratko i na odnose njegove države sa Bosnom i Hercegovinom.
Dalje je istakao da se Rusija, kao država garant Dejtonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu, zalaže za njegovo striktno poštivanje.

“Rusija u potpunosti podržava principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, jednakost tri konstitutivna naroda i dva entiteta​ sa širokim ustavnim ovlastima”, dodao je.

– Odnosi s Bosnom i Hercegovinom zauzimaju važno mjesto u ruskoj politici na Balkanu. Predani smo aktivnom promovisanju naših bilateralnih kontakata u trgovini, ekonomiji, kulturi i humanitarnoj sferi. Kao garant Mirovnog ugovora sklopljenog prije 25 godina, Rusija se zalaže za nepokolebljivo poštivanje načela sadržanih u Dejtonskom sporazumu u pogledu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti vaše zemlje. Mi to vidimo kao nerazdvojni uvjet za izgradnju istinski moderne i demokratske Bosne i Hercegovine – poručio je Putin, navodi se u zvaničnom saopćenju Kremlja.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.