Ratko Mladić, Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora - Balkan Times

Ratko Mladić, Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora

Sud u Hagu, odnosno Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, danas je izrekao konačnu, pravosnažnu presudu balkanskom krvniku Ratku Mladiću. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Ratko Mladić, Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora – To je konačna presuda ratnom zločincu koji je bio komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) u vrijeme kada su pripadnici te vojske pod njegovom komandom činili ratne zločine širom Bosne i Hercegovine. Za genocid je osuđen za područje Srebrenice.

Prisca Matimba Nyambe, predsjedavajuća Žalbenog vijeća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove pročitala je presudu u 15:00 sati, a videoprijenos je emitovan uz pola sata zakašnjenja.

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana, s čim se samo sudinica Nyambe nije složila, kao ni sa ostalim tačkama presude.

Mladić je proglašen krivim po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice.

Kriv je po tački 2: Kriv je zbog genocida u Srebrenici.Ratko Mladić je zajedno s drugima formulisao zajednički cilj da se bosanski muslimani u Srebrenici eliminišu ubijanjem muškaraca i dječaka i prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca. U danima koji su uslijedili pogubljeno je više od 8.000 muškaraca i dječaka na različitim lokacijama, dok su žene, djeca i dio starijih muškaraca protjerani.

Kriv je po tački 3 za progone.Općine za koje se Ratko Mladić tereti za progon su Banja Luka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i progon iz Srebrenice. Cilj progona je trajno uklanjanje muslimana i Hrvata u periodu od 12. maja 1992. do 30. novembra 1995. godine, tvrde tužioci, navodeći da su gradovi i sela napadani s namjerom preuzimanja vlasti.

Kriv je po tačkama 4, 5 i 6 i to zbog istrebljenja i ubistava.Kriv je za zločine istrebljivanja i ubistava, koji su bili dio cilja sva tri udružena zločinačka poduhvata za koja je optužen Ratko Mladić – “uklanjanje nesrpskog stanovništva iz područja na koja su Srbi polagali pravo, širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i provođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja; eliminacija bosanskih muslimana iz Srebrenice, kao i prisilno odvođenje žena, djece i dijela starijih muškaraca”.

Kriv je za tačke 7 i 8 koje podrazumijevaju deportacije i nehumana djela. Ova tačka optužnice uključuje hapšenje bez naloga, mučenje, ubijanje, silovanje, razaranje kuća, spomenika kulture i sakralnih objekata. Natjerali su muslimane i Hrvate na bijeg iz svojih domova i mjesta. Drugi su fizički protjerani, navode tužioci. Do kraja 1992. godine većina nesrpskog stanovištva prisilno je raseljena, deportacije i nehumana djela nastavljeni su sve do kraja rata 1995. godine.

Kriv je i za tačke 9 i 10 zbog terorisanja i protivpravnog napada na Sarajevo.Od aprila 1992. godine pa do kraja rata Sarajevo je granatirano i snajperisano. Hiljade civila svih uzrasta je ubijeno ovakvom kampanjom. Ratko Mladić je bio učesnik ovog udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Kriv je i po tački 11 i to zbog uzimanja vojnika UN-a za taoce.Nakon što su 25. i 26. maja 1995. godine NATO snage izvršile zračne napade na vojne ciljeve VRS-a, sprske snage su zarobile više od dvije stotine pripadnika mirovnih snaga i vojnih posmatrača UN-a na različitim lokacijama, a neki od njih su maltretirani. U junu 1995. godine pripadnici mirovnih snaga i vojnih posmatrača su razmijenjeni u nekoliko navrata.

Mladić je oslobođen samo po tački 1, kao i u prvostepenoj presudi koja se odnosi na optužnicu za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Ključu, Vlasenici i Foči.

Zločinac Ratko Mladić ima 78 godina, a do odluke u kojem zatvoru će provesti ostatak života, ostaje u pritvorskoj jedinici u Hagu.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.