Rasizam u zemlji “kolijevci ljudskih prava” - Zejneb Redouane bila

Rasizam u zemlji “kolijevci ljudskih prava”

Četiri godine nakon smrti Zejneb Redouane u “kolijevci ljudskih prava”, Amnesty International je u svom izvještaju osudio je francusku vladu.

Rasizam u zemlji “kolijevci ljudskih prava” – Zejneb Redouane bila je osamdesetogodišnjakinja koja je ubijena policijskim suzavcem tokom protesta “Žutih prsluka” 2. decembra 2018. u gradu Marseilleu. Ona je u svom stanu razgovarala s kćerkom, a nakon što su se izvana čuli povici, htjela je zatvoriti prozor, ali čim je došla do prozora, policija je ispalila suzavac prema njoj. Suzavac je pogodio u lice i preminula je u bolnici 24 sata kasnije.

“Mama Zejna”, kako su je zvala djeca i prijatelji, imala je šestero djece i živjela je sama. Nakon njene smrti, francuska vlada nikada nije formirala komisiju za utvrđivanje činjenica i niko nije procesuiran.

Zejneb Redouane

U izvještaju objavljenom 4. decembra 2022., Amnesty International osudio je francusku vladu zbog zanemarivanja slučaja Zejneb Redouane. U ovom izvještaju navodi se slijedeće:
– Metak je ispaljen prema fasadi zgrade, a ne u demonstrante, što je zabranjeno.
– Ispaljivanje takvog metka dopušteno je samo za rastjerivanje demonstranata u krugu od 1000 četvornih metara.
– Hitac suzavca pogodio je Zejneb u lice.
– Suzavac je aktiviran unutar Zejnebinog stana, dok je upotreba suzavca u zatvorenim prostorima zabranjena.

Godine 2019., Zejnebina djeca podnijela su tužbu protiv policije koja je ispalila suzavac prema njoj, ali ih je dočekao ovakav odgovor Philippea Castaneta, tadašnjeg francuskog premijera: “Ne volim da ljudi misle da su sigurnosne snage ubile Zejneb Redouane, jer to nije istina. Zeyneb je umrla je od šoka i stresa tokom operacije.”

Francuska vlada odbacuje odgovornost policije za smrt Zejneb i objavila je u izvještaju da se incident dogodio usljed legalne i dopuštene upotrebe oružja. Iako su prošle četiri godine od smrti “mame Zejne”, za ovo ubistvo niko nije optužen, pa čak ni suspendovan.
Dana 3. decembra, brojni građani Marseillea su demonstrirali na ulici na godišnjicu Zejnebinog ubistva.

Čak ni ove demonstracije nisu mogle natjerati francusku vladu da ponudi odgovor.
Francuska vlada, koja ovih dana podvlači crtu našoj zemlji i želi nam dati recept za slučajeve kršenja ljudskih prava i sama izbjegava ispuniti svoje obveze. Upravo iste stvari koje se od nas traži na međunarodnim skupštinama, ona ne samo da ih se ne pridržava, nego se na njih ni najmanje ne obazire. Policija je svetinja za francusku vladu i ne treba sumnjati u njen rad čak iako je pogriješila, ali ta čast i dostojanstvo ne postoji za druge zemlje, već je treba oštro preispitati, oslabiti i sankcionirati!

Zejneb Redouane je bila muslimanska državljanka, ovo pitanje je stvorilo sumnju da francuska vlada u suzdržavanju od odgovora ima rasistički pristup, a zato što je muslimanka, ne rješava njen slučaj. Naravno, francuska vlada je mnogo puta kroz povijest pokazala svoje rasističke pristupe.

U slučaju napada ISIL-a na sjeverni Irak i uništavanja kršćanskih četvrti i ubijanja kršćana, Francuzi su intervenirali kao spasitelji i opsežnom propagandom se predstavili kao branitelji kršćana, te poslali avion u irački Kurdistan da ukrca samo iračke “kršćane” i prebaci ih do Francuske. Odbili su prihvatiti bilo kojeg muslimanskog građanina, nisu čak prihvatili ni građane Jezide, iste one Jezide za kojima su izgarali zapadni mediji, uključujući i francuske, i objavljivali široku propagandu o kršenju njihovih građanskih prava.

Istina je da je ISIL izvršio neoprostiv progon Jezida, ali taj progon je uključivao sve građane Iraka, uključujući šiite, sunite, Kurde, Jezide, kršćane, Sabejce i druge. Ali za Francuze, sa svim njihovim tvrdnjama o sekularizmu i njihovim tvrdnjama koje pune usta o odvajanju religije od politike, krv kršćana na svakom mjestu je crvenija od drugih.

Možda bi njen slučaj brže privukao pažnju da je Redouane porijeklom Francuskinja ili kršćanka, jer u Francuskoj se kazneni predmeti građana koji nisu kršćani ili građani koji su imigranti ili azilanti u ovoj zemlji, te slučajevi građana porijeklom Alžiraca, Marokanaca ili Turaka, rješavaju krajnje sporo.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.