Rama: Srbija izvodi teatralne manevre na sjeveru Kosova - Balkan Times

Rama: Srbija izvodi teatralne manevre na sjeveru Kosova

Specijalne snage policije Kosova osmi dan su raspoređene na graničnim prelazima sa Srbijom, kako bi se osigurala primjena odluke koja je naišla na protivljenje Srba sa sjevera Kosova.

Rama: Srbija izvodi teatralne manevre na sjeveru Kosova – Situacija na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, između Srbije i Kosova, gdje su već osmi dan raspoređene specijalne jedinice policije Kosova, u ponedjeljak ujutro je mirna, ali i dalje napeta.

Srbi sa sjevera Kosova proveli su još jednu noć na putu Raška – Leposavić, okupljeni uz vatru i oko šatora, izražavajući nezadovoljstvo odlukom vlasti Kosova da uvedu recipročne mjere o registarskim tablicama vozila, prenosi Tanjug.

Oni su riješeni da tu ostanu dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, da se specijalne jedinice policije Kosova povuku sa granični prelaza i da institucije Kosova povuku mjere koje se odnose na registarske oznake vozila koja dolaze iz Srbije i sa sjevera Kosova.

Prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni su za saobraćaj i preko njih se može proći samo pješice.

‘Duhovi poraženih vojnih generala’

Premijer Alba nije Edi Rama izjavio je u ponedjeljak da “Srbija izvodi teatralne manevre na sjeveru Kosova”.

Na konferenciji za novinare u Prištini, nakon sastanka s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, ocijenio je da “nema sumnje da je na prvom mjestu i prije svega Srbija ta koja mora priznati ovu nepovratnu realnost”.

“Zaista je žalosno to što smo, umjesto konkretnog napretka dijaloga ka uzajamnom priznanju i konačnom oslobađanju od prošlosti, danas svjedoci teatralnih vojnih manevara Srbije na granici sa suverenom državom Kosovo”, rekao je Rama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Gazetu Express.

Ocijenio je da “ti manevri” ne štite Srbe na sjeveru Kosova, kao i da oni nisu ugroženi.

“Ti manevri, zapravo, ne štite građane, kako tvrdi zvanično rukovodstvo Srbije, čak ni neki duhovi poraženih vojnih generala na bojnom polju prije više od 20 godina, koji su, izgleda, izašli iz groba, tvrdeći da se štiti integritet i sigurnost građana Srbije na Kosovu”, izjavio je Rama.

Albanski premijer boravit će u ponedjeljak na Kosovu gdje će, kako je najavljeno, s predstavnicima Kosova razgovarati o napetostima na sjeveru Kosova, ali i o inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Kurti: Nisam obavješten o intervenciji Kfora

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u ponedjeljak da nije obaviješten da će tokom dana Kfor intervenirati na sjeveru Kosova.

Kazao je da je sa zvaničnicima Kfora razgovarao o situaciji na sjeveru Kosova i dodao da odluke koje donose nisu čisto političke, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kohu.

“Ja i ministar unutrašnjih poslova ne donosimo političke odluke, ali na osnovu informacija koje dobijamo, KforR kontrolira situaciju. Otvoreni smo za razgovore. Razgovarao sam i s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i nisam obaviješten da će Kfor intervenirati na sjeveru [Kosova]”, rekao je Kurti i pozvao na smirivanje situacije.

Kfor povećao patrole širom Kosova

Pojedini mediji u Prištini objavili su da će Kfor u ponedjeljak poslije podne intervenirati na sjeveru Kosova.

Vojnici Kfora pojavili su se u ponedjeljak u blizini graničnog prelaza Jarinje.

“Kfor ostaje fokusiran na svakodnevnu primjenu svog mandata iz Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz 1999. godine, kako bi se osiguralo bezbjedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Kfor je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući sjever Kosova”, rečeno je u Kforu za Kosovo Online, prenosi Tanjug.

Borbeni avioni nad Jarinjem

Avioni Vojske Srbije i u nedjelju su nadlijetali područje oko Jarinja, a prethodno je to područje nadlijetao i helikopter Kfora.

Blizu prelaza Jarinje i Brnjak došao je i ambasador Rusije, koji je, u pratnji ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića, obišao garnizon Vojske Srbije u Raškoj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je izjavio da je od vitalnog značaja da Srbija i Kosovo pokažu suzdržanost i vrate se dijalogu.

Dodao je ia će NATO osigurati sigurno okruženje i slobodu kretanja svima.

Tirana: CIlj je destabilizacija Kosova

U međuvremenu je Ministarstvo evropskih i vanjskih poslova Albanije pozvalo Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene u blizini prelaza s Kosovom.

U saopćenju se navodi da Albaniju posebno brinu izvještaji o srbijanskim vojnim snagama upućenim “blizu granice s Kosovom” i vojnim avionima koji lete blizu i iznad “zračnog prostora Kosova i izazivaju tenzije”.

Te tenzije, kako navodi albansko Ministarstvo, podstiču pojedince da izazivaju nemire i nasilje i imaju za cilj destabilizaciju Kosova.

Takvi postupci su u suprotnosti s međunarodnim sporazumima čiji je cilj obezbeđivanje sigurnosti i stabilnosti u tom dijelu regije.

Dva incidenta na sjeveru Kosova

Prethodno je situaciju na sjeveru Kosova razmatralo i Vijeće za sigurnost Kosova i istaklo da institucije ostaju opredijeljene za očuvanje reda, javne sigurnosti i vladavine zakona na cijeloj teritoriji Kosova.

Kurti je na vanrednoj konferenciji za novinare pojasnio da su povod za održavanje sjednice Vijeća za sigurnost dva incidenta koja su se dogodila u noći sa petka na subotu.

Tada su nepoznate osobe zapalile Centar za registraciju u Zubinom Potoku, koji se nalazio untar opštinske zgrade, dok su u Zvečanu na Centar za registraciju “bačene dvije ručne bombe, koje nisu eksplodirale”.

Sastanak je održan je i zbog, kako se navodi, “srbijanskih aviona koji su letjeli iznad granice Kosova”.

izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.