Radončić preko medija najavio da podnosi ostavku - Balkan Times

Radončić preko medija najavio da podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH

Radončić preko medija najavio da podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH – Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić podnosi ostavku na tu poziciju.

Potvrdio je Radončić tu informaciju za portal Klix, kazavši da postoje tri razloga zbog kojih se odlučio na takvu odluku, te da je čekao kraj pandemije i imenovanje njegovog zamjenika.

– Prvi razlog je različito shvatanje migrantske krize, sa jedne strane mene kao ministra sigurnosti, a sa druge strane člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koji su stali na stranu pakistanskog ambasadora i koji ne shvataju i ne identifciraju migrantski sigurnosni problem – izjavio je Radončić.

Među razlozima je istaknuo ličnu procjenu da su odnosi SDA, SNSD-a i HDZ-a takvi da “zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Vijeću ministara BiH”.

– Zbog toga zaista ne vidim razlog da sjedim u Vijeću ministara kao jedini lider jedne političke stranke – izjavio je Radončić.

Za treći razlog je istakao aferu “Respiratori”, odnosno ono što se događalo posljednjih dana.

– Ja sam podržao tužioce, policiju i neovisno pravosuđe da sankcioniraju aferu i brutalnu pljačku, a SDA je to protumačila kao udar na Bošnjake i bošnjački politički faktor. Očigledno da različito doživljavamo stvari koje se tiču sistemske korupcije. Ne prejudiciram ko je kriv, ja sam za neovisno pravosuđe, ali ne možemo dijeliti političke stavove na način da se pravi haranga na Tužilaštvo BiH, da se proglašava antibošnjačkom aktivnošću, a znamo da su svi tužioci u ovom predmetu Bošnjaci – izjavio je Radončić.

Radončić ističe da nema nikakvih ličnih animoziteta između njega i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, već da se radi o strateškim razlikama.

– Mislim da je korektno da ne glumimo opoziciju u vlasti jer očito imamo različita stajališta. Mislim da sam uradio veliki posao kada je bilo najpotrebnije za državu. Vrijedilo je biti u Vijeću ministara BiH za vrijeme pandemije i mislim da sam pokazao kako treba raditi – kazao je Radončić, koji će Vijeće ministara BiH upoznati sa svojom odlukom na današnjoj sjednici.

Radončić je kazao da su razlozi potpuno principijelne prirode, te da nema nikakvih tenzija, nervoza i polemika.

– Ja se prvo zahvaljujem SDA što su omogićili meni i SBB-u da budemo u toj parlamentarnoj većini i u Vijeću ministara, ali pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar BiH – izjavio je Radončić.

U tom je kontekstu naveo pitanje migrantske krize, te je podsjetio da je tražio od Pakistana pomoć u rješavanju pitanja migranata iz Pakistana, a da su predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković primili pakistanskog ambasadora, ogradili se od njega kao ministra sigurnosti.

– U svakoj normalnoj zemlji bi već tada svaki ministar sigurnosti podnio ostavku zato što predsjedavajući Predsjedništva stane na stranu jednog ambasadora, a da nije ni saslušao argumente ministra sigurnosti i ja sam zaista tada rekao i upoznao neke ljude da ćemo se mi povući iz Vijeća ministara – izjavio je Radončić.

Pojasnio je da se nije ranije povukao jer je čekao da se okonča pandemija i da se imenuje njegov zamjenik. Drugi razlog je, dodaje, strateško neslaganje oko afere “Respiratori”.

– Ja sam bio politički žrtvovan, imao sam politički proces. Jako držim do toga da je svako nevin dok se ne dokaže na sudu, ali ne mislim da jedna brutalna krađa od 10,5 miliona KM uništenog novca ne treba da ima svoj pravni epilog. Nisam taj koji smatra da je gospodin Novalić kriv, ne pada mi na pamet da se bavim krivcima, ali principijelno ne mogu kao ministar sigurnosti prihvatiti opciju da se na jedan jednostranački, pa ponekad i nacionalistički način prijeti kompletnom pravosuđu BiH – poručio je šef SBB-a, dodavši da u postupcima Tužilaštva BiH “ne vidi ništa antibošnjački”.

Kazao je da je neprihvatljivo za bilo kojeg ministra sigurnosti “praviti metu” od državnih tužioca, policajaca i sudova. Dodao je da su odnosi u vladajućoj koaliciji takvi da ne može procijeniti da će doći do relaksacije odnosa i da će Vijeće ministara moći da daju rezultate koje građani očekuju.

– Građani očekuju rezultate, a Vijeće ministara je talac odnosa SDA, HDZ, SNSD – izjavio je Radončić, procijenivši da situacija nije dobra i da nema izgleda da će se popraviti.

– Ponekad treba izaći iz priče za koju smatrate da nije dobra ili gdje se jednostavno ne osjećate dovoljno komotno i sretno dok radite svoj posao – dodao je šef SBB-a.

Svoj rad u proteklom periodu je ocijenio kao dobar, te je kazao da je vukao prave poteze u periodu pandemije koronavirusa.

– Gospodinu Izetbegoviću sam ja otprilike ovaj stav saopćio i ranije. Rekao sam mu to i za vikend. Naravno, o tome sam danas oficijelno upoznao i Zorana Tegeltiju. Procedura je veoma jednostavna. Danas će sjednica Vijeća ministara biti u 15.00 sati. Čim se završi sjednica ja ću dati neopozivu ostavku i od tog trenutka ja više nisam ministar – izjavio je Radončić.

Pojasnio je da SDA, HDZ i SNSD imaju dovoljno ruku, te da je učešće SBB-a u koaliciji na državnom nivou “završena priča”.

– Što se tiče federalnog nivoa vlasti, vi svi znate da smo mi tamo u tehničkom mandatu i da mi praktično nismo dio vladajuće koalicije, osim da odrađujemo posao dok SDA i HDZ ne naprave novu koaliciju i ne znam do kada će to trajati. Neće tu biti nikakvih ishitrenih poteza. Što se tiče vlada u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu, one su za sada stabilne – poručio je Radončić.

Tvrdio je Radončić da ovo nije predizborni potez, te je izrazio nadu da će Lokalni izbori biti održani, a najavio je da će “svojim prijateljima iz SDA uvijek pomagati gdje procijeni da rade u korist općeg dobra”.

Sam Radončić je rekao da je to problem migranata gdje postoji plan SDA. O tome smo mogli da čujemo na Predsjedništvu prije jedno mjesec dana i vidjelo se da tu nešto ne funkcioniše – rekao je Dodik.

Sad opet, kako je dodao, Vijeće ministara nije kompletno.

– To mjesto svakako pripada Bošnjacima, ali je neophodno naravno da se prođu sve provjere i procedure tog novog imena. Što se tiče Radončića, mislim da je on pokazivao jednu angažovanost daleko više nakon pogubnih posljedica na tom mjestu u prethodnom mandatu – rekao je Dodik novinarima na Mrakovici.

Kaže da je Radončić prihvatao realno pozicioniranje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i da je obavljao konsultacije koje su bile od koristi i za BiH i RS.

– Pokušat ćemo da nađemo nekog sličnog u tom pogledu i vjerujem da je to moguće – kazao je Dodik.

Istakao je i da je dobra vijest što su deblokirana sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda za BiH.

– Za dva-tri dana će biti na računima RS i moći ćemo da nastavimo s realizacijom svih naših projekata – dodao je Dodik, koji je lider SNSD-a.

Izvršni komitet SNSD-a sastao se danas na Mrakovici sa funkcionerima ove stranke iz Izborne jedinice jedan.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.