Quo vadis Aida? :Film nije napravljen da bi dijelio i sukobio ljude

Quo vadis Aida? :Film nije napravljen da bi dijelio i sukobio ljude

Žbanić nakon nominacije za Oscara: Film nije napravljen da bi dijelio i sukobio ljude

Quo vadis Aida? :Film nije napravljen da bi dijelio i sukobio ljude – Iz produkcije Deblokada su se oglasili povodom nominacije filma “Quo Vadis, Aida?” scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić za najprestižniju filmsku nagradu Oscar, u kategoriji za najbolji strani film.

Nagradu Oscar dodjeljuje Američka filmska akademija, a ovogodišnja 93. dodjele nagrada će biti održana 25. aprila 2021. godine.

“Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za Quo vadis Aida?, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. Za nas je ovaj film i više od filma: To je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bilo koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti – ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv – da bismo bolje razumjeli jedni druge”, izjavila je rediteljica Jasmila Žbanić

“Quo Vadis, Aida?” nominovan je za i nagradu BAFTA, Britanske filmske akademije u dvije kategorije, za najbolji strani film i Jasmila Žbanić za najbolju rediteljicu.

Film nastavlja da niže uspjehe na filmskim festivalima širom svijeta. Tokom proteklog vikenda dobitnik je glavne nagrade “Grand Prix by Orange” i nagrade kritike na Luxemburg City film festivalu dok je na Miami film festivalu osvojio glavnu nagrade “Knight MARIMBAS” kao i Nagradu kritike.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija) , N279 Entertainment (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Kampanju za nominaciju filma za nagradu Oscar podržali su partneri BH Telecom, BBI Banka i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.