Putin povećao poreze bogatima - Taj potez, koji će se - Balkan Times

Putin povećao poreze bogatima

Putin povećao poreze bogatima – Taj potez, koji će se provoditi od januara, vjerovatno će dobro odjeknuti kod glasača frustriranih padom dohotka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je uoči glasanja Rusa o reformama koje bi ga mogle zadržati na vlasti do 2036. godine povećao poreze bogatim Rusima i ponudio novu državnu pomoć porodicama s djecom, javlja Reuters.

U obraćanju naciji putem televizije, 67-godišnji Putin rekao je da je odgovor Rusije na krizu zbog korona virusa spasio na desetine hiljada života i naredio proširenje nekoliko mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica zdravstvene krize.

Odustajući od jedinstvene, proporcionalne, porezne stope bez obzira na dohodak od 13 posto, uvedene prije gotovo dva desetljeća, Putin je rekao da će bogati sada plaćati 15 posto na godišnji prihod iznad pet miliona rublji (72.833 dolara) i da će dodatni porezni prihodi ići za pomoć bolesnoj djeci, prenosi Hina.

Taj potez, koji će se provoditi od januara, vjerovatno će dobro odjeknuti kod glasača frustriranih padom dohotka. Mnogi od njih ne vole klasu bogatih poslovnih ljudi koja se uzdigla nakon sloma SSSR-a.

Mjere za ublažavanje posljedica krize

Putin se naciji obratio uoči sedmodnevnog glasanja koje počinje u četvrtak, a na kojem Rusi trebaju prihvatiti ili odbaciti niz ustavnih reformi, uključujući onu koja bi Putinu omogućila da na čelu države ostane još dva mandata umjesto da odstupi 2024. godine.

Putin je obećao proširiti program pomoći porodicama s hipotekama i dati jednokratnu pomoć od 10.000 rublji za svako dijete do 16 godina starosti koje imaju. Te će im mjere pomoći ublažiti posljedice krize, rekao je.

Rusija je treća u svijetu po broju slučajeva zaraze COVID-om 19. Sada je uveliko ukinula mjere za suzbijanje pandemije no očekuje da će zbog krize ekonomija ove godine pasti za šest posto.

Putin je također predložio smanjenje poreza za IT kompanije s 20 na 3 posto. Iako nije izneseno više pojedinosti, zahvajujući tom prijedlogu vrijednost dionica ruskog internetskog diva porasla je za više od tri posto.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.