Putin ne želi afganistanske izbjeglice u susjedstvu - Balkan Times

Putin ne želi afganistanske izbjeglice u susjedstvu

Ne želimo da se militanti ovdje pojavljuju pod krinkom izbjeglica, rekao je ruski predsjednik.

Putin ne želi afganistanske izbjeglice u susjedstvu – Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je ideju da se Afganistanci evakuiraju u Rusiji susjedne države, kazavši da ne želi da se „militanti tamo pojavljuju pod krinkom izbjeglica“, prenose ruske novinske agencije.

Putin je kritizirao ideju dijela zapadnih država da izbjeglice iz Afganistana smjeste u srednjoazijske države dok se procesuiraju njihove vize za SAD i Evropu.

„Znači li to da oni mogu biti poslani bez viza u te države, naše susjede, dok ih oni (zapad) ne žele primiti bez viza?“, prenosi agencija TASS Putinove riječi na sastanku vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

„Zašto postoji takav ponižavajući pristup za rješenje tog problema?“, pitao je ruski čelnik, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Moskva pohvalila talibane za uspostavljanje reda

SAD je održao tajne razgovore s brojnim državama u pokušaju da osigura dogovore o privremenom smještaju Afganistanaca koji su u opasnosti jer su radili za američku vladu, izvijestio je Reuters prošle sedmice.

Putin je kazao kako se Rusija, koja omogućava ulazak u zemlju bez viza za državljane bivših sovjetskih republika centralne Azije, tome protivi.

„Ne želimo da se militanti ovdje pojavljuju pod krinkom izbjeglica“, rekao je Putin.

Dok zapadne zemlje rade na evakuaciji svojih državljana iz Afganistana, Moskva je pohvalila talibane jer su uspostavili red nakon osvajanja vlasti.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.