Prepreke američkoj tajnoj vojsci (DAIŠ) u Iraku i Siriji - Balkan Times

Prepreke američkoj tajnoj vojsci (DAIŠ) u Iraku i Siriji

 Ovih dana naglo su se pojačale terorističke aktivnosti DAIŠ-a u Iraku i Siriji. Nakon strašne eksplozije u Bagdadu prošlog mjeseca, u kojoj je poginulo nekoliko nevinih iračkih građana, DAIŠ je preuzeo odgovornost za još nekoliko drugih operacija protiv iračkih sigurnosnih snaga. Te su akcije još jednom potakle zabrinutost zbog mogućnosti da teroristička skupina ponovno preuzme vlast, što se moglo vidjeti na naslovnicama iračkih medija i u javnom mnijenju te zemlje. U vezi s tim, neki stručnjaci postavljaju pitanje uključenosti stranih faktora u upravljanje tim događajima.

Prepreke američkoj tajnoj vojsci (DAIŠ) u Iraku i Siriji – Ovih dana naglo su se pojačale terorističke aktivnosti DAIŠ-a u Iraku i Siriji. Nakon strašne eksplozije u Bagdadu prošlog mjeseca, u kojoj je poginulo nekoliko nevinih iračkih građana, DAIŠ je preuzeo odgovornost za još nekoliko drugih operacija protiv iračkih sigurnosnih snaga.

Emira Fatmic

Te su akcije još jednom potakle zabrinutost zbog mogućnosti da teroristička skupina ponovno preuzme vlast, što se moglo vidjeti na naslovnicama iračkih medija i u javnom mnijenju te zemlje.

U vezi s tim, neki stručnjaci postavljaju pitanje uključenosti stranih faktora u upravljanje tim događajima.

Amerika nastoji oživjeti DAIŠ

Istražujući ta dešavanja i faktore koji stoje iza njih, neki analitičari vjeruju da su u trenutnu situaciju uključena dva važna faktora; prvi je faktor želja demokrata i Joea Bidena za oživljavanjem DAIŠ-a.

Zapravo, sve strane nastoje stvoriti preduvjete za kontinuirano prisustvo američkih snaga i odgoditi provedbu rezolucije iračkog parlamenta o povlačenju stranih trupa iz zemlje.

Činjenica je da je DAIŠ stvoren za vrijeme Obamine administracije, a Biden je u to vrijeme bio na funkciji potpredsjednika. Investiranje Amerike u stvaranje DAIŠ-a i postignuća koja je ostvarila aktivnostima te terorističke skupine doveli su do toga da razmisli o oživljavanju moći te grupe na regionalnom nivou.

S jedne strane, oni su svijetu prikazali surove i ekstremističke aspekte islama, a s druge strane su uništili infrastrukturu Iraka i Sirije.

Drugi faktor može se procijeniti u odnosu na sam DAIŠ. Ostaci DAIŠ-a, zajedno s nekim arapskim zemljama i Izraelom, nastoje stvoriti uvjete za kontinuirano prisutvo SAD-a na Bliskom istoku.

Zajednička briga DAIŠ-a, Saudijske Arabije i Izraela je da će unutarnji problemi u Sjedinjenim Američkim Državama zaokupiti pažnju Bidena i demokrata, te da će zbog toga zanemariti sve veću snagu i moć snaga Otpora, poput libanskog Hezbullaha, iračkog Hashad al-Shaabija i jemenskog Ensarullaha, stoga oni sada pokušavaju skrenuti pažnju Sjedinjenih Američkih Država na formalnu borbu protiv DAIŠ-a.

Zapravo, sve strane nastoje stvoriti preduvjete za kontinuirano prisustvo američkih snaga i odgoditi provedbu rezolucije iračkog parlamenta o povlačenju stranih trupa iz zemlje.

Velika američka laž u ratu protiv DAIŠ-a

Amerikanci su od početka pojave DAIŠ-a do danas slijedili dvije glavne politike. Jedna je prikriveno slanje oružja i prikrivena logistička podrška DAIŠ-u u obliku obezbjeđivanja  opreme i pružanja obavještajne potpore, te prebacivanja snaga visokog ranga, a druga su uzastopni pokušaji gađanja snaga koje se bore protiv DAIŠ-a pod raznim izgovorima, poput elektroničke greške ili greške pojedinca, gdje su više puta gađali položaje narodnih mobilizacijskih snaga (Hashad al-Shaabija ) i sirijskih vladinih snaga.

Trenutna situacija jako se razlikuje od prijašnje i postoje brojne prepreke na putu intenziviranja aktivnosti DAIŠ-a.
Prepreke oživljavanju DAIŠ-a

Trenutna situacija jako se razlikuje od prijašnje i postoje brojne prepreke na putu intenziviranja aktivnosti DAIŠ-a. Sunitska zajednica postala je svjesna da, suprotno tvrdnjama DAIŠ-a, ta teroristička skupina zapravo nije njihov zaštitnik.

 

Također, iskustva Hashad al-Shaabija jako su važna za sučeljavanje s terorističkom skupinom DAIŠ, što je važno pitanje koje se mora uzeti u obzir.

Danas se priroda i mogućnosti Hashad al-Shaabija, kao organizacije koja je ponikla iz naroda i koja posjeduje utjecaj, položaj i komunikaciju na regionalnom nivou, mogu smatrati vrlo različitim od početnih godina njenog djelovanja. Danas ova skupina vrlo iskusno, napredno i snažno djeluje u borbi protiv terorizma i vrlo je popularna među iračkim narodom.

Treće pitanje je sramota i diskreditacija Amerikanaca i nekih evropskih zemalja pred svjetskim javnim mnijenjem zbog potpore i saradnje s DAIŠ-em. To je razlogom što više ne mogu raditi na oživljavanju ove terorističke skupine pod krinkom pomoći sirijskom i iračkom narodu.

Tokom posljednja četiri desetljeća, zbog uzastopnih poraza u regiji, posebno u Afganistanu, Iraku i Siriji, i nevjerojatnih 7 biliona dolara koji su potrošeni na Bliskom istoku, Amerikanci više nisu u mogućnosti izravno se boriti, niti im to dozvoljava njihova ekonomija.

Stoga su se  sada priklonili  strategiji stvaranja tajne vojske. Tajna vojska su iste one snage DAIŠ-a koje ideološki i financijski organiziraju njihove obavještajne službe.

 Ekskluzivno BalkanTimes

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.