Prema iranskom predsjedniku, Trumpu i Pompeu se mora suditi - Balkan Times

Prema iranskom predsjedniku, Trumpu i Pompeu se mora suditi

Najviši američki dužnosnici koji stoje iza atentata na generala Soleimanija moraju se suočiti sa suđenjem ili će se muslimani sami osvetiti, kaže iranski čelnik.

Prema iranskom predsjedniku, Trumpu i Pompeu se mora suditi – Najviši američki dužnosnici koji stoje iza atentata na generala Soleimanija moraju se suočiti sa suđenjem ili će se muslimani sami osvetiti, kaže iranski čelnik.

Najviši američki dužnosnici koji stoje iza ubojstva iranskog generala Qassema Soleimanija moraju biti izvedeni na suđenje, rekao je predsjednik zemlje na dvogodišnju godišnjicu ubojstva, upozorivši da će se SAD u suprotnom suočiti s osvetom muslimana.

Predsjednik Ebrahim Raeisi odao je počast preminulom zapovjedniku iranskih elitnih snaga Quds, Qassemu Soleimaniju, tijekom ceremonije u Teheranskoj džamiji Grand Mussalah u ponedjeljak.

Raeisi je imenovao bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg državnog tajnika Mikea Pompea kao glavne krivce za atentat, upozorivši da će neuspjeh njihovog suđenja za napad dovesti do osvete muslimana.

“Ako Trumpu i Pompeu ne bude suđeno na poštenom sudu za kazneno djelo ubojstva generala Soleimanija, muslimani će se osvetiti za našeg mučenika”, rekao je.

Atentat na generala bio je zločin i protiv Irana i Iraka, kojemu je američkim napadom narušen suverenitet, rekao je predsjednik.

“Ne samo da ste povrijedili suverenitet Iraka, već ste ubili i jednu naciju, a ne samo pojedinca”, rekao je Raeisi.

Soleimani je ubijen ispred zračne luke u Bagdadu u napadu bespilotnom letjelicom, kojeg je zapovjedio tadašnji američki predsjednik Donald Trump, još 3. siječnja 2019. U napadu su ubijeni i drugi dužnosnici, uključujući vođu iračkih narodnih mobilizacijskih snaga Abu Mahdijaal-Muhandisa. Iako je Trump tvrdio da je atentat naručen kako bi se spriječili vjerojatno neposredni napadi na američko osoblje diljem regije, koje je navodno planirao Soleimani, nikada se nisu pojavili nikakvi dokazi koji bi poduprli takvu procjenu.

Atentat je izazvao pomutnju u Iraku, a parlament zemlje usvojio je neobvezujuću rezoluciju kojom se zahtijeva povlačenje inozemnih postrojbi iz zemlje ubrzo nakon ubojstva. Sam Iran odgovorio je napadima projektila, koji su pogodili dvije baze koje su okupirale SAD u Iraku. Iako u napadima nije poginuo nijedan američki vojnik, oko 110 ih je zadobilo traumatske ozljede mozga, jer su bili preblizu eksplozijama.

Ubojstvo Soleimanija također je pokrenulo rat niskog intenziteta u Iraku, s američkim vojnim sredstvima i snagama, kao i snažno utvrđenim veleposlanstvom u Bagdadu, koji su od tada neprestano bili napadnuti.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.