Predsjednički izbori u Iran - Danas je dan iranskog naroda - Balkan Times

Predsjednički izbori u Iran – Danas je dan iranskog naroda

Vrhovni vođa Ali Khamenei glasao je u petak ujutro u Teheranu na iranskim predsjedničkim izborima i tako službeno otvorio birališta, izvijestili su novinari agencije France Presse na terenu.

Predsjednički izbori u Iran – Danas je dan iranskog naroda- Vrhovni vođa Ali Khamenei glasao je u petak ujutro u Teheranu na iranskim predsjedničkim izborima i tako službeno otvorio birališta, izvijestili su novinari agencije France Presse na terenu.

Ajatolah Khamenei ubacio je svoj glasački listić u kutiju postavljenu posebno za njega u džamiji imama Khomeinija, pored njegovog ureda, u centru iranskog glavnog grada u 7:03 sati (4:33 sati po srednjoevropskom vremenu).

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova jučer zvanično potvrdilo da su dva kandidata Said Džalili i Alireza Zakani, oba pripadnika pricipijelističkog fronta, odustala u korist kandidata Ibrahima Raisija, koji ima najveće izgleda za pobjedu prema dosadašnjim anketama, u utrci za predsjednika ostala su četiri kandidata.

Predsjednički izbori u Iran
Predsjednički izbori u Iran

Osim Raisija, koji je trenutni šef pravosuđa, za četverogodišnji predsjednički mandat se utrkuju i Nasser Hemmati iz reda reformista, kao i Mohsen Rezai i Amir Hossein Qazizade Hašemi, obojica iz reda principijelista.

Građani od novog predsjednika očekuju poboljšanje ekonomske situacije u zemlji, te fokus na domaće potencijale i kapacitete i neutralizaciju američkih sankcija, umjesto pristupa dosadašnje vlade Hassana Rouhanija koja se oslanjala na pregovore sa zapadnim silama i nadala se ukidanju sankcija.

Lider islamske revolucije Irana, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, jutros je glasao na predsjedničkim izborima u Teheranu, nekoliko minuta nakon otvaranja izbornih mjesta u 7 sati po lokalnom vremenu.

Lider islamske revolucije Irana, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, jutros je glasao na predsjedničkim izborima u Teheranu, nekoliko minuta nakon otvaranja izbornih mjesta u 7 sati po lokalnom vremenu.

Osim predsjedničkih izbora, glasanje se odvija i za Vijeće eksperata, te za gradska vijeća, a u nekoliko pokrajina i za predstavnike parlamenta.

Nakon što je glasačke listiće ubacio u kutije, ajatullah Hamenei je kazao da je dan izbora dan iranskog naroda, koji glasanjem određuje sudbinu države u narednim godinama.

„To što stalno pozivamo građane da izađu na izbore je zato što se njihov rezultat prvo vraća njima samima. Svakako, učešćem građana, država i islamski sistem Irana postići će velike poene na međunarodnoj sceni, ali građani su prvi koji će se okoristiti rezultatom izbora“ – dodao je.

„Nadam se da ćete svojim glasovima pripremiti dobru budućnost za državu i svakog pojedinca“ – naglasio je ajatullah Hamenei.

Na kraju se zahvalio svoma koji učestvuju u organizaciji izbora, te je pozdravio i uspješan rad poželio novinarima i fotografima.

Ako nijedan kandidat u petak ne dobije jasnu većinu, dvojica kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug sedam dana kasnije, 25. juna.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.