Predsjednički izbori u Iran: nikada izbori u Iranu nisu odgođeni niti jedan dan

Predsjednički izbori u Iran: Ipak, uz sva neprijateljstva, nikada izbori u Iranu nisu odgođeni niti jedan dan

Dva dana pred održavanje predsjedničkih izbora u Iranu, naciji se uživo obratio vrhovni lider, ajatullah Sejjid Ali Hamenei, te je izbore nazvao sudbonosnim i velikim događajem za zemlju.

Predsjednički izbori u Iran : Ipak, uz sva neprijateljstva, nikada izbori u Iranu nisu odgođeni niti jedan dan – Kazao je da je učešće naroda na izborima ne samo političko, već i filozofsko pitanje, jer bez učešća naroda, Republika ne bi imala značenje.

„Zato se svi šejtanski centri na svijetu koji su neprijatelji Islamskoj Republici Iran, protive se održavanju izbora u ovoj zemlji, i rade na njihovoj destrukciji u javnom mnijenju“ – rekao je on i dodao:

„Ipak, uz sva neprijateljstva, nikada izbori u Iranu nisu odgođeni niti jedan dan.“

Ajatullah Hamenei je rekao da na svijetu ne možete pronaći zemlju da su svaki njeni izbori u tolikoj mjeri na meti napada neprijatelja.

„Već nekoliko mjeseci SAD i druge zapadne zemlje sa svojim plaćenicima pokušavaju sve što mogu da naruše održavanje izbora i optužuju Islamsku Republiku Iran. Oni nastoje udaljiti narod od islamskog sistema Irana“  – rekao je i dodao da kroz povijest, velika većina iranskog naroda nije slušala pozive neprijatelja, te je djelovala suprotno njima, što na izborima, što na velikim skupovima i mimohodima.

„Ako Bog da, i na ovim predstojećim izborima, građani će učestvovati i dati kredibilitet Iranu“ – kazao je.

Podsjetio je da su pojedina dešavanja u Iranu iznad političkih frakcija i struja, poput dženaze i ispraćaja šehida generala Kasima Sulejmanija, gdje su učestvovali svi, bez obzira na političku orijentaciju.

Ukazao je na kur'anski ajet koji kaže da je svako djelo koje ljuti neprijatelja dobro djelo.

„Vidite da neprijatelji žele da ne učestvujete na izborima, tako da je samo učešće dobro djelo“.

Istakao je da je snaga naroda najjača snaga za jednu državu, pored političke, ekonomske i drugih moći.

Oni koji svojim riječima žele da udalje građane od izbora su neprijatelji islamskog sistema i žele ga oslabiti, kazao je.

„Vanjski neprijatelji žele oslabiti Iran, jer ga tada mogu učiniti nesigurnim, terenom za terorizam itd. Oni žele da narod ne učestvuje, kako bi postigli upravo to –  da Iran postane teren za njihove plaćenike.“

Također je naglasio da smanjenje učešća građana na izborima znači povećanje pritiska neprijatelja.

„Ako želimo da se pritisak neprijatelja smanji, trebamo učestvovati na izborima“ – kazao je i dodao:

„Ako predsjednik bude izabran s velikim brojem glasova – bit će jak i moći će učiniti velike stvari. Zemlja ima velike potencijale i mogućnosti, a njihovo korištenje treba snažne, marljive i neumorne osobe.“

Podsjetio je na ispravnost izbora i naglasio značaj tog pitanja te je rekao da je Iran u proteklim godinama imao ispravne izbore.

„Predsjednici koji su dosad birani imali su različite političke ukuse i orijentacije, što pokazuje da su izbori održavani ispravno i da nisu slijedili unaprijed određeni plan“ – dodao je.

U nastavku je rekao da nekim zemljama upravljaju plemenske zajednice, a da njihovi građani nisu osjetili ni miris izbora, niti znaju šta je glasanje i šta znači kutija za glasanje.

„I oni čak pričaju protiv iranskih izbora i kažu da nisu demokratski. I to je zanimljivost našeg vremena“ – kazao je.

Ukazao je i da neki siromašniji slojevi društva imaju očekivanja koja su na mjestu, da nisu ispunjena njihova očekivanja prošlih godina.

„Oni imaju ispravne žalbe, ali odluka da ne glasaju nije ispravna. Izađite na izbore i glasajte za onoga za koga vjerujete da može riješiti probleme“ – kazao je.

Još jednom je istakao da neki žele uništiti nadu kod građana, što se od neprijatelja i očekuje, ali da i pojedinci unutar zemlje svojim neispravnim analizama nastoje postići isto.

Kao odgovor takvima, lider islamske revolucije Irana je rekao:

„Naš narod je snažan i velik, mi smo moćna zemlja, imamo brojne mogućnosti, koje znaju i naši neprijatelji. Gdje god su iranski građani svojom voljom odlučili, postigli su uspjeh. Od pobjede same islamske revolucije do proizvodnje vakcine protiv koronavirusa.“

Iranci nisu čekali da im škrte međunarodne ruke daju vakcinu. Platili su me međunarodnim kanalima, a oni im je nisu dali. Takav je svijet, dodao je.

„Naši mladi stručnjaci sami su radili na vakcini i stigli do nje. Tako smo postali jedna od pet ili šest zemalja koje mogu proizvesti vakcinu protiv koronavirusa.

Isto je bilo i po pitanju nuklearne energije. Potreban nam je bio 20-postotni obogaćeni uranijum za radiolijekove. Nisu nam ga htjeli dati, pa smo ga proizveli. Onda su zagalamili zašto proizvodite, a sada proizvodimo uranijum obogaćen 60 posto.

Kod odbrambene tehnologije, također. Nisu sam je htjeli prodati, pa smo proizveli bolje od onoga što smo mogli kupiti.

Takav narod ne može se obeznaditi i uzalud se trude“ – rekao je vrhovni lider Irana.

Na kraju je pozvao na poštivanje protokola za obezbjeđenje zdravlja građana pri glasanju. Predsjednički izbori u Iran

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

 

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.