Predsjednici Irana, Turske i Rusije održali - Balkan Times

Predsjednici Irana, Turske i Rusije održali videokonferenciju: Za Siriju ne postoji vojno rješenje

Predsjednici Irana, Turske i Rusije održali videokonferenciju: Za Siriju ne postoji vojno rješenje – U toku jučerašnjeg dana održana je videokonferencija trojice predsjednika na temu Sirije, u okviru astanskog mirovnog procesa.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani osudio je nehumane američke sankcije protiv Sirije, u jeku borbe te ratom izmučene zemlje s pandemijom koronavirusa i istakao podršku Teherana Damasku.

„Mjere američkog režima predstavljaju ekonomski terorizam koji krši međunarodni zakon, ljudska prava, međunarodni humanitarni zakon i suverenitet nacija“ – dodao je on i istakao da će Iran i dalje podržavati i pomagati zakonsku sirijsku vladu i narod.

„SAD trebaju biti sigurne da se ono što nije postignuto kroz vojni pritisak i oslanjanje na terorističke grupe ne može biti postignuto sredstvima ekonomskog pritiska i kažnjavanjem sirijekog naroda“ – istakao je iranski predsjednik i podvukao potrebu okončanja ilegalnog prisustva američkih vojnih snaga u Siriji i cijelom regionu.

U svom dijelu obraćanja, ruski predsjednik Vladimir Putin, kazao je da postoji potreba za mirnim dijalogom između zaraćenih strana u Siriji.

„Sveobuhvatni unutarsirijski dijalog trebao bi biti aktivno promovisan u okviru ustavnog komiteta u Ženevi. Ja predlažem da se taj proces podrži, da se pomogne da se učesnici sastanu i započnu direktan dijalog“ – kazao je Putin.

On je upozorio da teroristička uporišta još uvijek postoje u sirijskom Idlibu i drugim regionima.

Turski predsjednik Redžep Tajib Erdogan je svojim kolegama rekao da je prioritet Sirije dugotrajno rješenje konflikta, te da će Turska raditi u tom pravcu.

Na kraju videokonferencije, predsjednici su izdali zajedničko saopštenje u kojem su ponovili kako ne postoji vojno rješenje za sirijski rat i da se on mora riješiti političkim procesom.

Oni su se također složili da će idući trilateralni samit održati u Iranu, bez određivanja datuma, te su najavili i promociju ekonomske saradnje triju zemalja.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.