Potreba za promjenom prevladavajućih koncepata za oslobađanje

Potreba za promjenom prevladavajućih koncepata za oslobađanje Palestine

Doduše, posljednjih godina u nekim su se islamskim zemljama primijetile iskre u vezi s općim povratkom naroda palestinskom pitanju, koje je bilo ili privremeno ili su ga vladajući režimi grubo tretirali.

Potreba za promjenom prevladavajućih koncepata za oslobađanje Palestine – Nažalost, politička atmosfera temelji se na zapadnjačkim konceptima, a taloženje tih koncepata u svijesti arapskih državnika jedan je od glavnih problema na putu oslobađanja Palestine i Kudsa.

Hafiz Hisamoic 

Nacionalne ideologije  i razdvajanje političkih jedinica, kao i definiranje nacionalnih interesa koje slijede vlade, te savezništvo i ovisnost mnogih islamskih režima o Zapadu, glavna je prepreka širenju islamske nacionalne kulture.

Rješenje palestinskog pitanja moguće je onda kada vlade koje vladaju u islamskom svijetu, društvene elite i šira javnost napuste zapadne koncepte i povjeruju u islamske koncepte.

Bez ove transformacije u islamskom svijetu nije moguće slijediti ideologiju ummeta, poput Palestine. Upravo zbog toga je imam Homeini, osnivač Islamske revolucije u Iranu, naglašavao da bi univerziteti trebali postati islamski i da bi islamski koncepti trebali zamijeniti zapadne koncepte. Proglašavajući Svjetski dan Kudsa, imam Homeini (r.a) je očekivao da će kultura islamskog ummeta postati dominantna kultura u islamskim društvima.

Doduše, posljednjih godina u nekim su se islamskim zemljama primijetile iskre u vezi s općim povratkom naroda palestinskom pitanju, koje je bilo ili privremeno ili su ga vladajući režimi grubo tretirali.

imama Homeinija (r.a)

S tim u vezi, moramo naglasiti da ostvarenje dostignuća Svjetskog dana Kudsa na svim područjima zahtijeva široku narodnu prisutnost u borbi i otporu na osnovu uputa imama Homeinija (r.a) i vođe Islamske revolucije.

Bez sumnje, bez promjene kulture društva nije moguće mobilizirati političke i vojne resurse u islamskom svijetu za oslobađanje Palestine od okupacije i oslobađanje nacija od političke, ekonomske i vojne ovisnosti.

Ekskluzivno BalkanTimes

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.