Posljednja tačka otpora talibanima - Balkan Times

Posljednja tačka otpora talibanima

Dolina ima i veliku simboličnu važnost kao područje koje se odupiralo okupaciji napadača više od stotinu godina.

Posljednja tačka otpora talibanima – Dolina Panjshir najveća je među tačkama otpora talibanima koji su preuzeli nadzor nad Afganistanom.

Borci koje čine pripadnici protutalibanskih milicija i bivših afganistanskih snaga sigurnosti obećali su da će se boriti protiv talibana koji su poslali svoje borce da okruže to područje.

Obje strane govore da žele rješenje pregovorima, ali nema pomaka kad je riječ o sudbini tog strateškog područja.

Zašto je ta dolina važna?

Panjshir je uska dolina duboko u planinama Hindu Kusha, a južni joj se rub nalazi oko 80 kilometara sjeverno od Kabula.

Dolina ima ograničen broj tačaka za ulaz i njen geografski položaj pruža prirodnu vojnu prednost jer obrambene snage mogu koristiti pozicije na uzvisinama za napade na napadače, piše Hina, pozivajući se na AFP.
Lav iz Panjshira

Ima i veliku simboličnu važnost u Afganistanu kao područje koje se odupiralo okupaciji napadača više od stotinu godina.

Otpor iz doline pretežito naseljene Tadžicima jako je oblikovao politički i sigurnosni krajolik Afganistana tokom 1980-ih i 1990-ih.

Najcjenjenija osoba u Pandjshiru je Ahmad Shah Massoud, gerilski zapovjednik čije lice krasi murale ne samo u dolini nego i puno dalje u mnogim afganistanskim gradovima.

Poznat kao Lav iz Panjshira, Massuod se proslavio predvodeći mudžahedine u borbi protiv sovjetske vojske 1980-ih.

Sovjetski Savez pokrenuo je višestruke kampanje s hiljadama vojnika, napadao helikopterima i tenkovima, ali nije ga mogao poraziti ni nekim od najkrvavijih bitaka u sukobu.

Taj uspjeh ponovio je kasnih 1990-ih kada su talibani preuzeli nadzor nad većinom Afganistana.

Talibani nisu mogli zauzeti Panjshir, a Massoudove snage nanijele su im neke od najtežih poraza u to vrijeme.

Dva dana prije terorističkih napada 11. septembra 2001. ubojice koje je poslala Al-Kaida, saveznik talibana, ubili su Massouda.

Predstavljajući se kao snimatelji dokumentarca, sjeli su da ga intervjuiraju i potom aktivirali eksploziv sakriven u kameri i vrećici za bateriju.

Današnji protutalibanski borci su pripadnici lokalnih milicija kao i bivši pripadnici snaga sigurnosti koji su došli u dolinu kada je ostatak zemlje pao u ruke talibana.
Obećali otpor talibanima

Sa sobom su donijeli svoju opremu, vozila i oružje, što će pomoći Nacionalnom frontu otpora (NRF) koji vodi sin slavnog zapovjednika iz Panjshira, Ahmad Massoud.

Grupa je obećala pružati otpor svim talibanskim napadima, ali je u članku za Washington Post Ahmad Massud priznao da će trebati stranu podršku.

Bivši afganistanski predsjednik Amrullah Saleh također se nalazi u Panjshiru i pojavljuje se na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama na kojima se vidi kako razgovara s Massoudom.

Talibani su poslali stotine boraca u područje koje okružuje Panjshir pokušavajući organizirati opsadu i prisiliti borce otpora na predaju.

Usprkos eskalaciji, glasnogovornik talibana rekao je da bi radije da situaciju riješe mirnim putem.

NRF tvrdi da je otvoren za razgovore s tim pokretom o uključivoj vladi, a starješine iz doline navodno su već i razgovarali s talibanskim dužnosnicima.

No nije bilo pomaka.

Talibani tvrde da nadziru najmanje tri zone oko Panjshira, a bivši potpredsjednik Saleh objavio je na Twitteru da se razvija humanitarna kriza jer je prekinuta dostava hrane i goriva.

I dok NRF obećava da će pružiti otpor svakom napadu, nije poznato imaju li dovoljno hrane, zaliha i municije da izdrže dugotrajnu opsadu.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.