Pompeo ogorčen odbijanjem čelnika EU da se mu se pridruže u uvođenju

Pompeo ogorčen odbijanjem čelnika EU da se mu se pridruže u uvođenju sankcija Iranu

Pompeo ogorčen odbijanjem čelnika EU da se mu se pridruže u uvođenju sankcija Iranu – Američki državni sekretar Mike Pompeo bijesan je na evropske lidere jer nisu učinili ništa da vrate sankcije Ujedinjenih nacija Iranu, koje su ukinute prema nuklearnom sporazumu Teherana sa svjetskim silama.

Prošlog mjeseca Pompeo je rekao UN-u da Washington “pokreće” postupak za vraćanje sankcija, pozivajući se na ono što je nazvao iranskim kršenjem nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, poznatim kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Trinaest članova odbora Vijeća sigurnosti UN-a od 15 članova odbilo je američki prijedlog, podsjetivši SAD da je napustila JCPOA u 2018. godini, dakle, odustajući od prava na pozivanje na mehanizam vraćanja sankcija koji je uključen u dogovor.

U subotu je šef američke diplomatije izjavio da su protiv Irana ponovno uvedene sankcije UN-a, iako Trumpova administracija nije uspjela u namjerama da se produži embargo na konvencionalno oružje koji ističe sljedeći mjesec.

Također je rekao, “Ako države članice UN-a ne ispune svoje obaveze u vezi sa sprovedbom ovih sankcija, Sjedinjene Države spremne su koristiti svoj domaći autoritet kako bi nametnule posljedice.”

Dan kasnije, Francuska, Njemačka i Britanija objavile su zajedničku izjavu u kojoj kažu da “navodno obavještenje” Washingtona “nije u stanju imati bilo kakav pravni učinak”.

U razgovoru za Fox News u nedjelju, Pompeo je kritikovao europske zemlje što se nisu pridružile SAD-u, rekavši, “Nasamo nam kažu da ne žele da se prodaja oružja vrati, ali nisu ni prstom maknuli”.

U međuvremenu su se i Kina i Rusija obrušile na Sjedinjene Države. Kineski ambasador Zhang Jun, u pismu Vijeću sigurnosti u subotu je istakao: “Nelegitimno je da SAD zahtijevaju da se Vijeće sigurnosti pozove na mehanizam vraćanja sankcija”, jer više nisu potpisnik nuklearnog sporazuma.

Također, ruski ambasador i stalni predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, tvitovao je u nedjelju da je takav stav SAD-a “neopravdan”.

Pored toga, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je da ne može nastaviti djelovati po američkom principu zbog “neizvjesnosti oko toga je li taj proces” zaista “pokrenut”.

Otkako je odustao od nuklearnog sporazuma u maju 2018. godine, predsjednik Donald Trump vodi, kako je on naziva, kampanju “maksimalnog pritiska”, kojom se želi izvršiti pritisak na Iran da pregovara o novom sporazumu koji bi se odnosio i na iranski program balističkih raketa i regionalni uticaj.

U nastojanju da ponovno uvede sankcije protiv Irana, Trumpova administracija kaže da su SAD još uvijek dio iranskog sporazuma, unatoč tome što se Washington povukao iz njega.

U članku New York Timesa, međutim, tvrdi se da to nije istina i da je predsjedniku Trumpu potreban vodič o tome kako funkcioniraju međunarodni sporazumi.

Prema pravnom mišljenju State Departmenta, SAD i dalje ostaje učesnica sporazuma, jer opisni dio Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a na osnovu koje je uslijedio sporazum navodi imena zemalja koje su postigle sporazum, uključujući Sjedinjene Države.

Međutim, taj argument ne vrijedi, kaže Times u svom članku.

“To je pitanje jednostavne logike, da ako ste država učesnica, onda morate učestvovati”, rekao je Larry Johnson, bivši pomoćnik generalnog sekretara za pravne poslove u Ujedinjenim nacijama.

Čak i huškači rata protiv Irana, poput Johna Boltona, ne slažu se s američkom administracijom. Bolton je u The Wall Street Journalu napisao da ona tvrdi da je u nuklearnom sporazumu u svrhe koje joj odgovaraju, te da nije u sporazumu u one koje joj ne odgovaraju.

Američka administracija ogorčena je jer nije uspjela pridobiti druge zemlje, uključujući i svoje europske saveznice, da povrati emargo i međunarodne sankcije, od čijeg će ukidanja Iran najveću korist imati od izvoza, a ne uvoza naoružanja kako tvrde američki zvaničnici.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.