Pokušaj napada nožem na privremenog predsjednika države Mali - Balkan Times

Pokušaj napada nožem na privremenog predsjednika države Mali

Dva vojna izvora rekla su za Reuters da Goïta nije zadobio nikakve ozljede jer su tjelohranitelji brzo reagirali.

Pokušaj napada nožem na privremenog predsjednika države Mali – Privremeni predsjednik Assimi Goïta bio je meta napada nožem tokom molitve na praznik Kurban bajrama u Velikoj džamiji u glavnome gradu Bamaku, objavilo je u utorak predsjedništvo te zapadnoafričke države na Twitteru, prenosi Hina.

“Napadača su odmah savladali pripadnici sigurnosne službe. Istraga je u toku”, objavilo je predsjedništvo.

Dva vojna izvora rekla su za Reuters da Goïta nije zadobio nikakve ozljede jer su tjelohranitelji brzo reagirali.

Bivši zapovjednik specijalnih snaga, pukovnik Goïta, autor je dva puča izvedenih u manje od godinu dana, a jednim od njih počinjenim 18. augusta 2020. svrgnut je tadašnji predsjednik Ibrahim Boubacar Keïta.

Goïta (38), koji nikada nikamo ne odlazi bez svojih dobro naoružanih tjelohranitelja s fantomkama, piše agencija France presse, vlast je preuzeo nakon drugog puča u junu.

Nejasno ko stoji iza napada
Na pitanje je li riječ o “pokušaju ubistva” privremenog predsjednika, čelnik njegove službe sigurnosti odgovorio je potvrdno. Pokušaj napada nožemz

Nikakav trag zasad ne upućuje na tko bi mogao stajati iza pokušaja napada u zemlji koja je politički vrlo nestabilna i od 2012. poprište raznih sukoba.

Nasilje su počeli pronezavisni pobunjenici, zatim pobunjenici na sjeveru Malija te su se sukobi proširili na središnji dio zemlje i jug, a uplele su se i druge frakcije.

Nasilje zahvaća već nekoliko godina i susjedne države Burkinu Faso i Niger gdje djeluju skupine povezane s mrežom Al Kaidom te s radikalnom organizacijom Islamskom državom Irak i Levant (ISIL).

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.