Pokret protiv zaključavanja plodno je tlo ekstremizma krajnje desnice -

Pokret protiv zaključavanja plodno je tlo ekstremizma krajnje desnice

Njemačka domaća obavještajna služba rekla je kako su protestni pokreti, koji se protive vladi i njezinim mjerama za ograničavanje širenja Covida-19, dali poticaj ekstremistima krajnje desnice u zemlji.

Pokret protiv zaključavanja plodno je tlo ekstremizma krajnje desnice – Njemačka domaća obavještajna služba rekla je kako su protestni pokreti, koji se protive vladi i njezinim mjerama za ograničavanje širenja Covida-19, dali poticaj ekstremistima krajnje desnice u zemlji.
Govoreći u utorak, Angela Pley, glasnogovornica agencije BfV za domaću sigurnost, rekla je da je pažljivo promatrala članove pokreta ”Querdenker” ili ”LateralThinkers”, koji je bio uključen u organizaciju sve nasilnijih prosvjeda protiv Covid-19 zaključavanja. Članovi grupe uključuju teoretičare zavjere, kao i mnoge sumnjive ekstremiste, izjavila je:

“Legitimni prosvjedi protiv politike koronavirusa sve se više i više iskorištavaju kako bi se izazvala eskalacija”, rekla je Pley, dodajući kako organizatori prosvjeda imaju mnogo više od toga što se mogu suprotstaviti zaključavanjima izazvanim Covidom.

Primijetila je da su druge skupine poput krajnje desničarskog pokreta “Reichsbuerger”, koji poriče postojanje moderne njemačke države i antisemitske organizacije, imale vodeću ulogu u prosvjedima.

Godišnje izvješće BfV-a, također objavljeno u utorak, usred porasta politički motiviranog nasilja, navodi da su krajnje desničarske ideologije brzo shvatile narativ protiv zaključavanja. “Desničarski ekstremisti pokrenuli su raspravu o koronavirusu i gotovo se isključivo pozabavili vladinim zaštitnim mjerama”, napominje se u izvješću.

Izvještaj je također naveo da su nasilni zločini koje je počinila krajnja desnica u zemlji porasli za 10,6 % u 2020. godini, uključujući pucnjavu u kojoj je ubijeno devet migranata u gradu Hanau.

Više od polovice od 44.692 politički motiviranih zločina koje je policija zabilježila 2020. godine počinili su ekstremisti ekstremne desnice, navodi se u izvješću agencije, ali dodajući da su i ljevičarski zločini porasli.

BfV je izjavio da je članstvo u skupinama, koje tvrde da su vjerne palom njemačkom nacističkom vođi, također poraslo 2020. godine.

Njemačka se bori za suzbijanje rastućih ekstremističkih zločina od pojave pandemije. U kolovozu prošle godine napadnuta je zgrada parlamenta u zemlji, a mnogi su izvjesili krajnje desničarske zastave.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.