Pokrenuta istraga nakon što je Ukrajinac, 4 sata nakon primanja Pfizerovog cjepiva, izgubio svijest i preminuo - Balkan Times

Pokrenuta istraga nakon što je Ukrajinac, 4 sata nakon primanja Pfizerovog cjepiva, izgubio svijest i preminuo

Ukrajinske zdravstvene vlasti preispituju incident u kojem je muškarac preminuo nekoliko sati nakon uzimanja cjepiva Pfizer / BioNTech. Dužnosnici su naglasili da prethodni takvi slučajevi nisu bili povezani s kampanjom imunizacije.

Pokrenuta istraga nakon što je Ukrajinac, 4 sata nakon primanja Pfizerovog cjepiva, izgubio svijest i preminuo – Ukrajinske zdravstvene vlasti preispituju incident u kojem je muškarac preminuo nekoliko sati nakon uzimanja cjepiva Pfizer / BioNTech. Dužnosnici su naglasili da prethodni takvi slučajevi nisu bili povezani s kampanjom imunizacije.

Ukrajinsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je mobilni tim cijepio 47-godišnjaka, iz regije Vinnits, u petak oko 13:45 sati po lokalnom vremenu.

Čini se da muškarac u početku nije imao nuspojava, ali oko 17 sati počeo se žaliti na mučninu, a zatim je izgubio svijest. Pozvana je hitna pomoć, ali napori za oživljavanje nisu uspjeli i pacijent je umro otprilike sat vremena kasnije.

Pet je drugih cijepljeno iz iste bočice i osjećaju se dobro, priopćilo je Ministarstvo.

Zdravstvene vlasti pregledavaju incident. Smrt pacijenta zabilježena je kao “štetan događaj nakon imunizacije”, jer je umro u roku od 30 dana nakon cijepljenja cjepivom protiv Covida-19.

Ministarstvo zdravstva primijetilo je da prethodni slučajevi smrti nakon cijepljenja nisu bili povezani s ubrizgavanjem cjepiva. “Cijepljenje protiv Covida-19 ne sprječava razvoj drugih bolesti ili smrt iz drugih uzroka”, navodi se u izjavi.

Ukrajinski TV kanal Hromadske izvijestio je da je to prvi pacijent iz Vinnytsije koji je umro nedugo nakon primanja cjepiva Pfizer. Mediji su ranije izvijestili da su četiri osobe umrle nakon cijepljenja cjepivima AstraZeneca / Covishield. Pfizerovog cjepiva

S Pfizerom i AstraZenecom, Ukrajina je u kampanji imunizacije koristila cjepivo CoronaVac kineske proizvodnje. Više od dva milijuna ljudi primilo je barem jednu dozu cjepiva od petka, prema ministarstvu zdravstva.

Prošlog mjeseca američka Uprava za hranu i lijekove dodala je rizik od upale srca na popis rijetkih štetnih učinaka cjepiva Pfizer i Moderna. Europska agencija za lijekove prethodno je potvrdila da je cjepivo AstraZeneca, danas poznato pod imenom Vaxzevria, povezano s izuzetno rijetkim slučajevima zgrušavanja krvi.

Zdravstveni službenici u raznim zemljama rekli su kako blagodati uzimanja cjepiva Covid-19 uvelike nadmašuju moguće rijetke negativne učinke, dok su rizici od obolijevanja od Covida-19 i umiranja od virusa mnogo veći.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.