Podrška Sarajeva narodu Palestine - Balkan Times

Podrška Sarajeva narodu Palestine

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je na simboličan način pružila podršku Palestincima, a na društvenim mrežama je objavila fotografiju Vijećnice sa zastavom Palestine uz poruku podrške.

Podrška Sarajeva narodu Palestine- “Vijećnica je večeras obojena palestinskom zastavom, u znak solidarnosti sa svim nevinim žrtvama i njihovim porodicama”, napisala je.

Posljednjih dana rastu tenzije između Izraelaca i Palestinaca u Jerusalemu, a započete su kada su palestinski vjernici napadnuti tokom obavljanja molitve u džamiji Al-Aqsa. Zvaničnici širom svijeta pozivaju na smirivanje situacije, ali i pružaju podršku narodu Palestine.

Podsjećamo, sukob je započeo u petak navećer kada su Izraelci napali palestinske vjernike koji su obavljali molitvu u krugu džamije Al-Aqsa.

Na Skenderiji osvanuo natpis “Salam alaykum Al Aqsa – Sarajevo”

 

“Iz Sarajeva, kao grada koji zna šta znači prava podrška u pravo vrijeme, poslana je poruka, odnosno selam podrške narodu Palestine, jer je to jedino što trenutno možemo”, poručuju iz UID BiH.

Večeras je u Sarajevu na velikom led ekranu na Skenderiji osvanuo natpis “Salam alaykum Al Aqsa – Sarajevo” u znak podrške narodu Palestine.

Iza ovog “selama” stoji Udruženje Unija internacionalnih demokrata BiH, koji su na ovaj način željeli poručiti da je i Sarajevo uz palestinski narod.

Tenzije su se nastavile i danas kada je Hamas, osnovan za oružanu borbu Palestinaca, ispalio nekoliko raketa na izraelski teritorij. Poručili su da je to osveta Izraelcima za nasilje sigurnosnih snaga nad muslimanima u Al-Aqsi.

Potom je Izrael odgovorio zračnim napadom u kojem je ubijeno najmanje devet, a ranjeno više Palestinaca. Među ubijenima je troje djece i jedan od komandanata Hamasa.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenisale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

U toku dana sukobi su eskalirali. Hamas, osnovan za oružanu borbu Palestinaca, ispalio nekoliko raketa na izraelski teritorij. Poručili su da je to osveta Izraelcima za nasilje sigurnosnih snaga nad muslimanima u Al-Aqsi.

Potom je Izrael odgovorio zračnim napadom u kojem je ubijeno najmanje devet, a ranjeno više Palestinaca. Među ubijenima je troje djece i jedan od komandanata Hamasa.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je broj povrijeđenih u intervenciji izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al-Akse u okupiranom Al-Qudsu povećan na 305.

Palestinski zvaničnici kažu da se broj poginulih u izraelskom napadu na opkoljenu Gazu popeo na 20, prenosi AP.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju Dan Al-Qudsa u znak sjećanja na dan kada je Izrael na kraju Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.