Podignuta optužnica zbog finansiranja terorističkih aktivnosti - Balkan Times

Podignuta optužnica zbog finansiranja terorističkih aktivnosti

Optužena Sena Hamzabegović se tereti da je novac u ukupnom iznosu od oko 230.000 KM uputila za finansiranje terorističkih aktivnosti na stranim ratištima Sirije i Iraka

Podignuta optužnica zbog finansiranja terorističkih aktivnosti – Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Sene Hamzabegović, rođene 1960. godine u Tuzli, državljanka Bosne i Hercegovine i Švicarske koja se nalazi u pritvoru.

“Optužena se tereti da je u periodu od 2013. do 2018. godine u više navrata sudjelovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani tzv. “ISIL-a”, u okviru formacija Jabhet al Nusra, Al Nusrah Front i drugim formacijama, koje su. na temelju rezolucija UN-a, proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici svakodnevnim oružanim terorističkim akcijama, napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatočenima i drugim radnjama, provode terorističke aktivnosti na navedenom području“, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

U saopćenju se navodi da je optužena, znajući da se na navedenom području nalazi i Muradif Hamzabegović, koji zajedno sa drugim državljanina BiH, sudjeluje u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za financiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala veće novčane iznose u valutama EURO, KM i CHF te novac uplaćivala i osobno odnosila na područje Sirije, gdje je novac predavala Muradifu Hamzabegoviću, koji je prema prikupljenim dokazima, novac koristio za davanje plata osobama koje sudjeluju u terorističkim aktivnostima, kupovinu oružja i druge svrhe.

“Optužena se tereti da je osobno, neposredno i posredno prikupljala novac i osiguravala sredstva znajući da će ista biti upotrijebljena u terorističke svrhe i za terorističke aktivnosti i djelovanje terorističke grupe i organizacije, čime je počinila kazneno djelo Financiranje terorističkih aktivnosti iz članka 202. stavak 2. točka b) KZ BiH“, navodi se u saopćenju.

Optužena se tereti da je novac u ukupnom iznosu od oko 230.000 KM uputila za financiranje terorističkih aktivnosti na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.