Plenković se u četvrtak sastaje s generalima čije procesuiranje traži BiH - Balkan Times

Plenković se u četvrtak sastaje s generalima čije procesuiranje traži BiH

Zahtjev se, prema pisanju medija, temelji na izvještaju o navodnim zločinima koji je još prije 16 godina sastavljen u entitetu Republika Srpska.

Plenković se u četvrtak sastaje s generalima čije procesuiranje traži BiH – Premijer Andrej Plenković u četvrtak će u Banskim dvorima primiti generale zapovjednike i visoke časnike koji su sudjelovali u vojno-policijskoj operaciji “Bljesak”, a čije procesuiranje traži Bosna i Hercegovina.

Sastanak će se održati u povodu zamolnice tužilaštva BiH za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene temeljem Sporazuma između Vlade Hrvatske i Vlade BiH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, piše Hina.

Uz premijera, na sastanku će biti ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar odbrane Mario Banožić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na sastanku će zapovjednicima objasniti situaciju, a nakon toga će se donositi odluke kojim koracima zatvarati ovo pitanje.

Nacionalni interesi
Plenković je u utorak ratnim zapovjednicima poručio kako optužnice ne postoje te da će ih Vlada zaštititi, kao i nacionalne interese.

“Vodit ćemo se bitnim načelom vladavine prava. Svaki potez koji radimo treba biti utemeljen na zakonu i na međunarodnim sporazumima koje imamo”, rekao je Plenković.

Prethodno je naglasio kako nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja.

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da su zamolnicu zaprimili diplomatskim putem 6. avgusta i da je riječ je o postupku u kojem tužilaštvo BiH “sumnja da je četrnaest državljana Hrvatske navodno počinilo kaznena djela koja BiH dovodi u vezu s VRO ‘Bljesak'”.

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

U odbranu generala stao je i predsjednik Republike Zoran Milanović, a zamolnicu je ocijenio sabotažom i trovanjem odnosa između dvije zemlje.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ BiH) izjavio je u utorak kako ne bi trebalo politizirati zamolnicu ističući kako je tu riječ isključivo o pravnom problemu. Također je kazao kako je iznenađen burnim reagiranjima i političkim ocjenama dodajući kako za to nema razloga.

‘Neosnovane optužnice’
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nazvao je neosnovanim optužnice protiv generala Hrvatske vojske, koje je pokrenulo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

“Po, mom mišljenju, ako se radi o operacijama Bljesak i Oluja, ne postoji niti jedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke“, rekao je Komšić. „Jer, i ako, postoji takvo krivično djelo ono nije počinjeno niti na teritoriji Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Republike Hrvatske”.

Organizacija koja okuplja članove porodica žrtava genocida u Srebrenici također je kritizirala Tužiteljstvo BiH zbog pokretanja postupaka protiv visokih časnika Hrvatske vojske, dok je veliki broj odgovornih za ratne zločine i dalje nekažnjen iako žive u BiH i dostupni su pravosudnim tijelima te zemlje.

“Žalosno je da se Tužilaštvo BiH bavi ratnim zločinima koji su, navodno, počinjeni za vrijeme akcije ‘Bljesak’ dok istodobno u Bosni i Hercegovini na stotine ratnih zločinaca nije procesuirano”, stoji u izjavi organizacije “Majke enklava Srebrenice i Žepe” dostavljenoj medijima.

Prema pisanju medija, BiH zapovjednike tereti da su sudjelovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom HV-a po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice pri čemu je ubijeno više civila, a zahtjev se temelji na izvještaju koji je još prije 16 godina sastavljen u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.