Plaćenici UAE silovali djevojčice u Jemenu - Balkan Times

Plaćenici UAE silovali djevojčice u Jemenu

Plaćenici UAE silovali djevojčice u Jemenu_

Lokalni mediji, pozivajući se na izvore koji su tražili da ostanu anonimni, izjavili su da su se zločini dogodili prije nekoliko dana u oblastima al-Juwayr i al-Suwaihra u okrugu Hays.

Izvori su dodali da je val bijesa izbio širom ovog područja, a lokalni stanovnici zahtijevaju hitno protjerivanje plaćenika koje podržavaju UAE.

Organizacija za zaštitu prava žena i djece Entesaf najoštrije je osudila silovanja, navodeći da su svi oblici seksualnog nasilja odbačeni međunarodnim humanitarnim pravom i da su sve države dužne krivično goniti počinitelje.

U saopštenju se navodi da član 27. Četvrte Ženevske konvencije, usvojene u avgustu 1949. godine, zabranjuje silovanje ili bilo koji oblik seksualnog napada i poziva na zaštitu civila u vrijeme rata.

Organizacija je dalje osudila nastavak međunarodne šutnje o zločinima, okrivljujući nerad Ujedinjenih naroda i svih njihovih tijela u procesuiranju ovih gnusnih djela i njihovih negativnih posljedica po jemensko društvo.

Naglašava se da silovanje spada u kategoriju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, pozivajući organizacije civilnog društva, medije i aktiviste za ljudska prava da razotkriju kršenja i zločine koje je počinila koalicija predvođena Saudijskom Arabijom nad jemenskom djecom i ženama.

Izvještaj je došao nakon što je jemenski vojni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao da su koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom i njihovi saveznički militanti prekršili primirje uz posredovanje UN-a najmanje 178 puta u posljednja 24 sata.

Zvaničnik je rekao da kršenja uključuju 87 letova naoružanih izviđačkih aviona predvođenih Saudijskom Arabijom na nebu iznad pokrajina Ma’rib, Ta’izz, Hajjah, al-Jawf, Sa’ada, Dhale, al-Bayda, kao i graničnih područja .

Dodao je da su trupe predvođene Saudijskom Arabijom i njihovi plaćenici također utvrdili svoje položaje u blizini granice sa južnim regionom Saudijske Arabije Jizan, te u oblasti Maris u provinciji Dhale.

Jemenski vojni zvaničnik je naveo da su prijavljena 62 napada u provincijama Ma’rib, Ta’izz, Hajjah, Sa’ada i Dhale, pored pograničnih regija. Napadom su pogođene stambene zgrade, kao i položaji snaga jemenske vojske i boraca iz Narodnog komiteta.

Zvaničnik je dalje naveo da su položaji jemenskih vojnih snaga i boraca Narodnog komiteta takođe bili izloženi raketnim napadima u najmanje 25 navrata u provincijama Ma’rib, Ta’izz, Hajjah, Sa’ada i Dhale, kao i pograničnim područjima.

Saudijska Arabija je pokrenula razorni rat protiv Jemena u martu 2015. godine u saradnji sa svojim arapskim saveznicima i uz naoružanje i logističku podršku SAD i drugih zapadnih država.

Cilj je bio da se ponovo uspostavi režim Abd Rabbuha Mansur Hadija koji je naklonjen Rijadu i slomi pokret otpora Ansarullah, koji je vodio državne poslove u odsustvu funkcionalne vlade u Jemenu.

Iako koalicija predvođena Saudijskom Arabijom nije uspjela ispuniti nijedan od svojih ciljeva, rat je odnio živote stotine hiljada Jemenaca i izazvao najgoru svjetsku humanitarnu krizu.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.