Pet Palestinaca ubijeno u noćnim sukobima s izraelskim snagama na Zapadnoj obali - Balkan Times

Pet Palestinaca ubijeno u noćnim sukobima s izraelskim snagama na Zapadnoj obali

Izraelske trupe ubile su najmanje pet Palestinaca širom okupirane Zapadne obale nakon intenzivnih sukoba koji su izbili u najmanje četiri grada nakon racija i hapšenja tokom noći.

Pet Palestinaca ubijeno u noćnim sukobima s izraelskim snagama na Zapadnoj obali – Izraelske trupe ubile su najmanje pet Palestinaca širom okupirane Zapadne obale nakon intenzivnih sukoba koji su izbili u najmanje četiri grada nakon racija i hapšenja tokom noći.

Prema zvaničnoj palestinskoj novinskoj agenciji Wafa, vojne snage upale su u nedjelju u predvečerje u sjeverni grad Burqin u blizini Kudsa, tu opkolile kuću prije nego što provalile u nju i pritvorile njenog vlasnika. Uhapšeni je identifikovan kao Mohammad Zir'ini.

Racija je izazvala okršaje između ljutih stanovnika grada i izraelskih trupa koje su ispalile živu municiju, ubivši dvije osobe i ozlijedivši još najmanje četiri.

Jedna od dvije palestinske žrtve identificirana je kao 22-godišnji Osama Yaser Soboh. Drugi još nije identifikovan, a njegovo tijelo je još uvijek kod izraelske vojske.

Sukobi su takođe izbili nešto poslije ponoći u selu Kafr Dan sjeverozapadno od Jenina, dok su izraelske trupe izvršile upad u to područje, pritvorivši najmanje dvojicu Palestinaca.

U subotu navečer, izraelske tajne snage otele su dva mlada Palestinca iz njihovog automobila na benzinskoj pumpi u blizini Jenina.

Nadalje, izraelske snage ubile su tri Palestinca u napadu na kuću u selu Biddu.izraelskim

Svjedoci su rekli Wafi da su vojnici izraelske vojske opkolili zgradu i ispaljivali metke i granate na nju. Tokom racije čule su se glasne eksplozije.

Mohammad Hleil, glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva, potvrdio je ubistvo trojice Palestinaca. Porodice su ih identifikovale kao Ahmad Zahran, Mahmoud Hmaidan i Zakariya Badwan.

Napetost raste na okupiranim teritorijama nakon herojskog bijega šest palestinskih zatvorenika iz zatvora Gilboa sa visokim stepenom zaštite ranije ovog mjeseca, nanijevši ozbiljan udarac imidžu Izraela, iako su kasnije ponovo uhapšeni.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.